Cum ar trebui, de fapt, acordate pensiile în România. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Violeta Alexandru

Redacția IMPACT 08.05.2020, 14:18
Cum ar trebui, de fapt, acordate pensiile în România. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Violeta Alexandru

Violeta Alexandru a dezvăluit prin ce modalitate ar trebui acordate pensiile în România. Ministrul Muncii a susținut într-o intervenție televizată în urma căror principii ar fi corect să fie efectuate majorările. În plus, nu a fost încă anunțată data calendaristică oficială de la care românii cu acest drept ar putea primi mai mulți bani, lunar.

Cum ar trebui, de fapt, acordate pensiile în România

În contextul actual, cel al crizei sanitare resimțite în prezent și în România, nu se știe care va fi procentul real de creștere al pensiilor. Nici în legătură cu data oficială, prevăzută înainte de pandemie la 1 septembrie 2020, pentru această modificare extrem de importantă, nu au fost făcute precizări. De asemenea, ar putea fi crescute pensiile și dacă se respectă un principiu al contributivităţii, pe care Violeta Alexandru îl susține foarte tare. Ceea ce înseamnă că persoanele cărora este corect să le fie crescute pensiile sunt cei care au prestat toată viața în câmpul muncii.

„Noi rămânem la principiul pe care l-am apărat întotdeauna şi apreciem că nu există mai multe categorii de români, unii care au muncit toată viaţa şi la final au o pensie pe criteriul contributivităţii, dar cu siguranţă o pensie care le acoperă strictul necesar în ceea ce au nevoie, şi alţii pentru că s-au descurcat să-şi promoveze legi speciale beneficiază de un regim aparte. Intenţia noastră este să găsim toate soluţiile prin care să se revină într-un parametru de normalitate în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor şi criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite. Din păcate, nu gestionez eu activitatea din Parlament şi optica pe care o au parlamentarii în promovarea unor asemenea acte normative şi mi-e greu să răspund pentru o chestiune care priveşte un obiectiv politic al unui partid sau altul.”, a susținut Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.

Cum ar trebui, de fapt, acordate pensiile în România. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Violeta Alexandru
Violeta Alexandru a anunțat că pensiile ar putea fi mărite, în România, și după un criteriu de contributivitate

Ministrul Muncii nu a dat detalii în legătură cu creșterea de 40%, nici despre data data prevăzută de lege, cea de 1 septembrie. Mai întâi va trebui prezentată și situația încasărilor de la buget, de către ministrul Finanțelor.

Anunțul făcut de către Violeta Alexandru, ministrul Muncii

„Eu vă spun ce cred eu că trebuie să se întâmple într-o lume normală: pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivităţii. Atât cât ai muncit, atât cât ai reuşit să munceşti şi să duci contribuţii pentru pensia ta de-a lungul vieţii active trebuie să se regăsească într-o pensie decentă, iar societatea are datoria să facă mai mult pentru aceşti oameni. Cei care s-au descurcat şi au pensii speciale reprezintă o categorie susţinută în plan politic prin adoptarea de legi speciale pentru beneficiile care sunt, practic, un plus faţă de ceea ce ei primesc pe criteriul contributivităţii şi care sunt acoperite din bugetul de stat, adică din banii noştri, ai tuturor, inclusiv ai dumneavoastră”, a mai anunțat Violeta Alexandru.