Adevărul despre prognozele meteo. De ce nu se adeveresc mereu, de fapt

Anca Manolica 19.10.2022, 08:09
Adevărul despre prognozele meteo. De ce nu se adeveresc mereu, de fapt

Cu siguranță ai observat și tu că diversele aplicații și site-uri oferă previziuni diferite și diferite temperaturi maxime și minime. Atunci când prognoza este corectă, suntem împăcați, dar adesea ne plângem rapid atunci când datele sunt eronate. Vom reuși vreodată să obținem o prognoză perfectă, la oră exactă?

Adevărul despre prognozele meteo

Prognoza meteo este o provocare uriașă. În primul rând, încercăm să prezicem ceva care este în mod inerent imprevizibil. Atmosfera este un sistem haotic, o mică modificare a stării atmosferei într-o anumită locație poate avea consecințe remarcabile în timp în altă parte. Un prezentator meteo australian care este şi meteorolog şi oceanograf a vorbit despre miturile create în timp despre prognoze și în care pot avea încredere.

Cu toții am observat că există prognoze diferite pe diverse aplicaţii, cu diverse minime şi maxime, mai ales dacă ne referim la predicțiile pe termen lung. În funcție de modelul folosit, rezultatele pot varia foarte mult. Astfel, apare întrebarea dacă putem crede cu adevărat datele privitoare la vremea din perioada următoare. Prezentatorul meteo ABC News, Nate Byrne, vine cu câteva răspunsuri în acest caz.

Cât de fiabile sunt acestea

Dacă vrei să știi cum va fi vremea în următoarea săptămână, o prognoză meteo îți poate oferi o idee foarte bună cu privire la ce să te aștepți. O preconizare pe șapte zile poate prezice cu exactitate vremea în aproximativ 80 la sută din cazuri, iar o prognoză pe cinci zile poate prezice cu exactitate vremea în aproximativ 90 la sută din cazuri.

De ce nu se adeveresc mereu prognozele meteo
De ce nu se adeveresc mereu prognozele meteo

De fapt, orice prognoză care trece de trei zile devine nesigură și, după o săptămână, fii sigur că vei privi date fictive, nicidecum reale. Meteorologii folosesc programe de calculator numite modele meteorologice pentru a face prognoze.

Deoarece nu putem colecta date din viitor, modelele trebuie să folosească estimări și ipoteze pentru a prezice vremea viitoare. Atmosfera se schimbă în permanență, astfel încât aceste estimări sunt mai puțin fiabile cu cât se ajunge mai departe în viitor. Micile modificări sau erori în ipotezele inițiale cu privire la temperatură, viteza și direcția vântului, umiditate pot crește rapid.

Specialiștii evaluează o mulțime de modele diferite și le analizează rezultatele în funcție de precizia lor recentă. De regulă, se ajunge la o imagine precisă a ceea ce urmează să se întâmple, dar aici trebuie să intervină și o prognoză umană acolo unde computerele greșesc de obicei, cum ar fi în jurul munților și văilor sau când vremea devine severă.

Citește și Ce înseamnă, de fapt, codurile meteorologice. Puţini ştiu asta despre avertizările de la ANM

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...