Adevărul despre Ceaușescu și dorința lui de a face din România o putere nucleară. Ce punea la cale, de fapt, dictatorul

Stefan Daniel 02.09.2019, 17:48
Adevărul despre Ceaușescu și dorința lui de a face din România o putere nucleară. Ce punea la cale, de fapt, dictatorul

Puterile occidentale au avut, la un moment dat, suspiciuni cu privire la intenția lui Ceaușescu de a deține arme nucleare și să facă din România o forță militară de temut în estul Europei. Probabil că dictatorul român și-a dorit ca România Socialistă să ajungă, cândva, chiar liderul țărilor comuniste, să ia fața URSS-ului și Chinei. Nu poate fi contestat. Ceaușescu a avut ambiții mari, atât pentru el, dar și pentru țara noastră. De fapt, pentru țara noastră prin el. El trebuia să fie elementul central al dezvoltării României. Totuși, în privința armelor nucelare, lucrurile au stat puțin diferit.

A vrut Ceaușescu să dea românilor arma nucleară?

Adevărul despre Ceaușescu și dorința lui de a face din România o putere nucleară. Ce punea la cale, de fapt, dictatorul
Ceaușescu era un om foarte ambițios, dar să facă din România o putere nucleară?

Ai auzit vreodată de încălcarea Tratatului de Neproliferare Nucleară? Dacă da, unde ai mai auzit asta recent? Păi, cam la toate țările conduse de lideri și guverne ostile, autoritare sau dictatoriale, cum ar fi Iran sau Coreea de Nord. Sunt temerile în privința lor justificate? Cu siguranță că da. Dar față de România anilor ’80? Mai puțin.

Românii de rând erau ținuți departe de astfel de domenii. Pe acele timpuri, unii au auzit probabil, la posturile radio Vocea Americii sau Europa Liberă, că dictatorul român încălcase regimul substanțelor radioactive, la care țara noastră era semnatară, alături de marile puteri ale lumii. În această „afacere” trebuie să se implice toate statele care dețin resurse și/sau mijloace prin care pot dezvolta arsenal nuclear. Nu contează că n-avem rachete balistice. Aveam, însă, și avem și acum o centrală nucleară.

Și totuși, chiar dacă Ceaușescu ar fi vrut să avem un arsenal nuclear de nivelul SUA sau URSS, ne lipseau multe pentru a se întâmpla asta. Pe scurt, eram prea săraci, iar dictatorul prea avar ca să devină România o mare putere militară a lumii.

Ceaușescu a încălcat de câteva ori Tratatul de Neproliferare Nucleară

Adevărul despre Ceaușescu și dorința lui de a face din România o putere nucleară. Ce punea la cale, de fapt, dictatorul
Ceaușescu a încălcat de câteva ori Tratatul de Neproliferare Nucleară

Ca urmare a încălcărilor tratatului de către Ceaușescu, unele state occidentale au început să se teamă de intențiile dictatorului și să-l suspecteze că devenise un mic Stalin cu pretenții nucleare. În realitate, noi am fost cei care i-am ajutat pe alții să-și dezvolte arsenalul nuclear.

Și mă refer aici la India. El a dispus în 1986 transferul secret a 14 tone de apă grea către India. Apa grea, indispensabilă pentru programele atomice, fie ele civile, fie militare, fusese obținută din Norvegia pentru centrala de la Cernavodă.

O altă încălcare a acestui tratat a fost confirmată după descoperirea, după Revoluție, a 100 mg de plutoniu separat în 1985, la Institutul de Cercetări Nucleare din Pitești. Plutoniul nedeclarat fusese obținut folosindu-se un reactor de producție americană pe care Ceaușescu îl primise în anii 70, pe vremea când era comunistul preferat al cancelariilor occidentale.

Aveau de ce să se teamă americanii de Ceaușescu?

În mod cert nu! Sigur, paranoia exista, dar nu s-a găsit nicio dovadă care să demonstreze că dictatorul român avea planuri să folosească plutoniul în scopuri militare. Singurul program nuclear pe care l-a început a fost cel civil, dar oricum a fost întârziat și n-a început atunci când ar fi vrut el.

Desigur, ungurii au exploatat imediat presupozițiile. Aveau și motivație. Anul 1956, când România lui Dej a permis intervenția militară pentru oprimarea revoltei anti-comuniste n-o să fie niciodată uitat. În iulie 1989, ministrul de Externe maghiar, Gyula Horn, afirma că România a amenințat Ungaria că este capabilă să folosească arma nucleară instalată pe rachete cu rază medie de acțiune.

Ce-i drept, la acea vreme, armata română avea în dotare rachete sovietice pe care se puteau instala și focoase nucleare, dar, chiar dacă oficialii români ar fi amenințat, era o pură lăudăroșenie. Așa cum e și în cazul SUA și Rusiei. Nimeni nu poate risca declanșarea unui război nuclear pentru că asta ar însemna apocalipsă. Azi, oamenii iubesc mai mult ca niciodată banii, iar un conflict nuclear nu prea aduce bani, deci e exclus acest lucru. De aceea nici nu se dau codurile acelea de la rachete unui singur om, fie el și țarul Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe