Acuzaţii grave pentru Rusia. Depozite de armament din Bulgaria, atacate cu bombă

Nicu Stan, Mihai Roșoiu 29.04.2021, 11:15
Acuzaţii grave pentru Rusia. Depozite de armament din Bulgaria, atacate cu bombă

Acuzaţii grave pentru Rusia. Depozite de armament din Bulgaria, atacate cu bombă. Vecinii bulgari bănuiesc că vinovați s-ar face șase cetățeni ruși. Mai multe amănunte din ultimul scandal diplomatic în care este implicată Rusia, în articolul de mai jos.

Rusia, acuzată că ar fi aruncat în aer mai multe depozite de armament din Bulgaria

Sunt din nou acuzaţii grave pentru Rusia. Mai multe depozite de armament din Bulgaria au fost atacate cu bombă, iar procurorii bulgari suspectează șase cetățeni ruși de implicarea în acest atac.

Atacurile cu bombă au avut loc la fabrici de muniție și armament de pe teritoriul țării, anunță presa de la Sofia, citată de The Moscow Times.

Rusia, implicata intr-un nou scandal diplomatic. De data aceasta cu Bulgaria
Rusia, implicata intr-un nou scandal diplomatic. De data aceasta cu Bulgaria

Rușii, suspectați și de o tentativă de asasinat

Astfel, purtătorul de cuvânt al procurorului general al Bulgariei, Siika Mileva, a declarat că s-a descoperit că cele patru incidente ar avea legătură și cu o încercare de otrăvire a comerciantului de armament, Emilian Gebrev,mai anunță agenția de presă bulgară.

Trei bărbați ruși suspectați că lucrează în colaborare cu GRU au fost dați în urmărire pentru că ar fi fost implicați în tentativa de asasinat. De asemenea, alții trei s-au aflat în Bulgaria în perioada în care a avut loc tentativa de otrăvire și exploziile de la fabricile de muniție și armament. Incidentele au avut loc în anii 2011, 2015 și 2020.

Armele și muniția distrusă în atac urma să ajungă în Ucraina

Un amănunt interesant, armele și muniția distruse în atacurile cu bombă urmau să fie exportate în Ucraina sau Georgia.

”Dovezile strânse duc la concluzia că scopul cetățenilor ruși era de a intercepta armament și muniție care urma să se îndrepte spre Ucraina și Georgia”, susține procurorul general al Bulgariei, care a mai anunțat și că lucrează în colaborare cu autoritățile cehe pentru a găsi o posibilă legătură între cele patru explozii și atacurile la depozitul de armament care a avut loc în Cehia, incident care a dus la un scandal diplomatic de amploare între Praga și Moscova.

Rusia ironizează Bulgaria

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ironizat acuzațiile aduse de Bulgaria spunând că ”vor să îi depășească pe cehi”.

Praga a acuzat serviciile speciale ruse că au fost implicate în atacul cu bombă la un depozit de armament ceh din 2014. În urma conflictului diplomatic de amploare s-a ajuns la expulzări succesive de diplomați de-o parte și de alta a celor două țări. De asemenea, Kremlinul a negat acuzațiile pe care le-a calificat drept ”absurde”. Și Bulgaria a expulzat diplomați ruși în solidaritate cu Cehia.

Urmăriți Impact.ro și pe