Acuzații dure lansate de Ucraina la adresa României. Consilierul președintelui Zelenski: „Va trebui să faceți o alegere”

Ana Anitoiu 06.03.2023, 13:28
Acuzații dure lansate de Ucraina la adresa României. Consilierul președintelui Zelenski: „Va trebui să faceți o alegere”

Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a lansat acuzații dure la adresa României, în contextul în care 25% dintre români s-ar opune în prezent susținerii Ucrainei în războiul declanșat în urmă cu un an de președintele rus Vladimir Putin, conform unor sondaje de opinie.

Consilierul lui Zelenski, acuzații la adresa României

Mihailo Podoliak le-a transmis un mesaj românilor care dezaprobă susținerea Ucrainei în războiul declanșat de Vladimir Putin. Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski i-a întrebat pe aceștia dacă ar fi de acord ca rușii să vină și să le omoare copiii și a avertizat că aceștia ar putea intra în Republica Moldova și ulterior în România.

„Dacă nu sunteți de acord să ajutați acum Ucraina și nu vă pare rău de tot ce ar putea să se întâmple dacă Rusia nu va fi oprită, rușii vor intra în Moldova și pe urmă vor intra și în România și este posibil ca Rusia să domine în întreaga Europă.

De aceea, noi trebuie să explicăm natura acestui război: nu este război pentru teritoriu, este un război pentru dreptul de a trăi așa cum vrei tu. Rusia a transmis foarte clar că nu va respecta dreptul internațional și va investi foarte mulți bani, inclusiv pentru omoruri politice, pentru asasinate.

A transmis foarte clar că va investi bani în corupție, în deturnarea ordinii publice din aceste țări și în partidele radicale, pentru a face dezordine în interiorul acestor state. Noi acum spunem foarte tranșant că, fie ne întoarcem la ordine, fie Europa nu va exista în general, iar voi trebuie să faceți o alegere”, a spus Podoliak, potrivit HotNews.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Istoricul Marian Zidaru, despre declarația lui Podoliak: „Este de domeniul Spitalului 9”

Istoricul Marian Zidaru este de părere că declarația făcută de consilierul lui Volodimir Zelenski este șocantă, „de domeniul Spitalului 9, de psihiatrie”, indiferent de cât de nemulțumit ar fi acesta de atitudinea unora dintre români.

„Acum, asta este situația. Nu putem să (le) punem pistolul la tâmplă și să-i obligăm pe români să fie de acord cu o anumită politică. Suntem într-o democrație. Opiniile sunt foarte diverse și mi se pare normal să existe opinii diferite și contrarii”, a spus Marian Zidaru.

Istoricul a adăugat că o astfel de declarație nu are ce căuta în limbajul unui politician. Marian Zidaru a precizat că nu crede că rușii sunt atât de puternici încât să intre în Republica Moldova și cu atât mai puțin în România, care este membră NATO și este protejată de Articolul 5 din Tratatul NATO din 1949.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...