Acord istoric între SUA și UE privind livrarea de gaze naturale lichefiate în Europa. Măsură luată pentru a reduce dependența de Rusia

Cătălina Burghelea 25.03.2022, 11:27
Acord istoric între SUA și UE privind livrarea de gaze naturale lichefiate în Europa. Măsură luată pentru a reduce dependența de Rusia

SUA și UE au semnat un acord istoric pentru livrarea de gaze naturale lichefiate pentru Europa, cu scopul de a renunța la dependența de Rusia. Planul a fost semnat la întâlnirea decisivă de la Bruxelles între Joe Biden, președintele SUA, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

SUA și UE au semnat un acord istoric

Înțelegerea prevede ca Statele Unite să furnizeze Uniunii Europene cel puțin 15 miliarde de metri cubi în plus de combustibil până la sfârșitul acestui an. Blocul comunitar a anunțat deja că va reduce utilizarea gazului rusesc, ca răspuns la invazia Ucrainei. Asta înseamnă creșterea importurilor și generarea de mai multă energie regenerabilă. Acordul SUA-UE a fost semnat, vineri, în timpul unei vizite de trei zile a președintelui american Joe Biden la Bruxelles.

Combustibil importat din Statele Unite pentru țările din blocul comunitar

SUA și UE au convenit asupra unui acord major privind gazul natural lichefiat, o mișcare menită să reducă dependența Europei de energia rusă. Deși se măresc semnificativ livrările de gaz natural lichefiat către Europa, pentru cele 27 de state membre ale UE este doar un început. Uniunea Europeană va trebui să găsească alți producători, dacă dorește să se îndepărteze de gazul rusesc, și să își atingă obiectivul de a reduce importurile cu două treimi în acest an.

„Am făcut pași importanți pentru a furniza energie curată pentru a ajuta Europa să reducă dependența de gazul rusesc. Vom reduce importul de gaz rusesc în SUA. În timp ce UE continuă să renunțe la gazul rusesc, Comisia Europeană va lucra împreună cu SUA pentru a construi mai multă infrastructură pentru a primi gaz”, a declarat președintele american Joe Biden.

„Parteneriatul transatlantic este mai solid ca niciodată, acest război este un eșec strategic al lui Vladimir Putin. Sancțiunile noastre îl aduc la limita răbdării. Continuăm să mergem mai departe (…) pentru rezolvarea unor probleme fără precedent. Lumea are o provocare fără precedent, tocmai de aceea este important să ne unim și să ne axăm pe refugiați, peste 3 milioane au plecat din Ucraina, jumătate sunt copii. Vrem să ne diversifiăm importurile de gaze spre SUA

Am semnat un acordul cu SUA pentru a furniza Uniunii Europene cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate în acest an, și cel puțin 50 miliarde metri cubi anual până în 2030. Această cantitate ar însemna o treime din gazele cumpărate anual din Rusia”, a precizat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul a încununat turul de forță diplomatic la Bruxelles: summit NATO, G7 și al Consiliului European, la care a participat liderul de la Casa Albă, Joe Biden.

Pot americanii să rezolve cererea de gaz a Europei?

În 2021, blocul comunitar a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, adică aproximativ 40% din importurile sale de gaze. Doar Germania importă 55% din gazul său din Rusia și a suspendat deja deschiderea conductei Nord Stream 2.

Anul trecut, UE a declarat că a primit aproape un sfert din gazul lichefiat de peste Ocean, așa că, dacă SUA își măresc aprovizionarea cu încă 15 miliarde de metri cubi, asta va face o mare diferență. Însă, ridică și mari întrebări. Qatarul și Rusia sunt ceilalți mari exportatori, iar țara din Asia de vest spune că nu poate deturna mult mai mult către Europa. În plus, există o disponibilitate limitată de gaze naturale lichefiate în Europa, care operează deja la capacitate mare.

Cum rămâne cu Germania

La nivelul Uniunii Europene există 24 de terminale. Acestea sunt esențiale pentru „regazificarea” importurilor lichefiate. Spania are cea mai mare capacitate, dar conducte puține către restul Europei, scrie BBC. Germania caută, de asemenea, o altă țară decât SUA pentru aprovizionarea cu gaz natural lichefiat și a discutat cu Norvegia pentru livrări la iarnă.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...