Parlamentarii sunt decizi să le interzică acestor români să mai fumeze în pubic. Vorbim despre minorii români, care vor fi amendați pe loc, dacă vor fi depistați fumând în cele mai multe locuri publice. Inițiativa legislativă aparține mai multor parlamentari PSD și PNL, care s-au unit împotriva apucăturilor dăunătoare pentru minori. Proiectul de lege modifică legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori.
Așadar, minorii nu vor mai avea voie să fumeze în locurile publice, iar abaterile vor fi sancționate pe loc cu sume cuprinse între 100 și 500 de lei. Asta prevede o inițiativă legislativă depusă la parlament de mai mulți aleși din rândurile PSD și PNL. Această lege are menirea să interzică consumului de tutun de către minori în locuri publice, printre care drumuri, parcuri, stadioane, unităţi de învăţământ, gări şi aeroporturi sau mijloace de transport.
„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, prevede proiectul.
De asemenea, nerespectarea acestor prevederi de către persoanele fizice se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, mai prevede actul normativ. Iniţiatorii precizează că dintr-un studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog rezultă că există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor.
„De asemenea, văzând legislaţia naţională în domeniul ordini publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, menţionează iniţiatorii.
Inițiativa legislativă nu vorbește însă nimic despre vapat sau țigările electronice, foarte populare printre minorii din România. În anul 2017 s-a constatat că, dintre copiii care au încercat ţigaretele electronice, mult mai mulţi (53%) au ajuns să le folosească în mod curent, comparativ cu anul 2013 (37,8%), iar tendința este una crescătoare. De asemenea, nu se știe exact cum vor fi amendați minorii de 12-13 ani care fumează și care nu au nici măcar buletin.