Lege pentru cei care vând alcool și țigări minorilor. Vor primi amenzi uriașe și pedepse

Beatrice Dumitru 22.03.2022, 15:53
Lege pentru cei care vând alcool și țigări minorilor. Vor primi amenzi uriașe și pedepse

Președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ pentru modificarea şi completarea legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum și a legii pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială. Ce amenzi vor primi cei care vând alccol și țigări minorilor?

Pedepse și amenzi pentru cei care vând alccol și țigări minorilor

Actul normativ prevede constrângerea operatorilor economici care comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun pentru a respecta legislaţia care interzice vânzarea țigărilor și alcoolului minorilor, precum şi descurajarea acestora de a cumpăra astfel de produse.

Potrivit actului normativ, operatorii economici care comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun persoanelor cu vârsta sub 18 ani vor primi amendă contravențională în valoare de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere.  Săvârşirea unei noi contravenţii se sancţionează cu amenda de 20.000 lei şi cu închiderea unităţii.

Lege pentru cei care vând alcool și țigări minorilor. Vor primi amenzi uriașe și pedepse
Operatorii economici, pedepsiți dacă vând țigări minorilor.

Ce mai prevede legea

De asemenea, poate fi suspendată activitatea localului pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile pentru servirea cu băuturi alcoolicea localurile publice consumatorilor aflaţi în stare de ebrietate, precum şi a minorilor.

Legea promulgată de Klaus Iohannis mai sancționează și consumul de băuturi alcoolice pe drumuri publice, în parcuri, pe stadioane şi terenuri sportive, în instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, sau alte locuri prevăzute de lege.

Contravenţiile vor fi constatate de către reprezentanţi ai Poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne, care vor aplica şi sancţiunile corespunzătoare.

Legea a fost iniţiată de deputatul PNL Florin Roman și a fost respinsă de Senat, dar aprobată pe 22 februaried de Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...