Acesta este cel mai gras papagal din lume! Cântărește până la 4 kilograme și a fost desemnat pasărea anului 2020. FOTO incredibil

Iancu Andreea 16.11.2020, 15:40
Acesta este cel mai gras papagal din lume! Cântărește până la 4 kilograme și a fost desemnat pasărea anului 2020. FOTO incredibil

Kākāpō este o specie de papagal care poate atinge o greutate incredibilă. Acesta cel mai gras papagal din lume, atingând chiar și 4 kilograme. Cu toate că este o pasăre extrem de specială, specia este, din păcate, pe cale de dispariție. Recent a fost desemnată pasărea anului 2020.

Cum arată cel mai gras papagal din lume

Acest tip de papagal este unul extrem de special. Kākāpō nu poate zbura și obișnuiește să se ascundă pe timpul zilei. Dincolo de coloritul fascinant, în nuanțe de verde și cafeniu, pasărea este considerată cel mai gras papagal din lume. El poate atinge o greutate de până la 4 kilograme. De asemenea, este și unul dintre cei mai longevivi papagali. Din păcate, specia este pe cale de dispariție.

În ciuda eforturilor de a conserva specia, populația de kākāpō a crescut de la 50, în anii 1990, la 213, în prezent, potrivit news.ro. Acest papagal trăia în Aotearoa (numele maori al Noii Zeelande), însă astăzi mai poate fi găsit doar pe insule fără prădători.

El trăia peste tot în Aotearoa (numele maori al Noii Zeelande), însă astăzi mai poate fi găsit doar pe insule fără prădători. El se identifică datorită sunetului puternic, emis de mascul pentru a atrage femelele. De asemenea, potrivit specialiștilor, papagalul are un miros specific. El se aseamănă cu „interiorul unei cutii de clarinet, mucegăit şi cu tentă de răşină şi lemn”.

„Ceea ce face kākāpō unic îl face şi vulnerabil în faţa ameninţărilor. Creşte încet, îşi face cuib pe pământ şi principala lui formă de apărare este să imite un arbust. Aceste calităţi au funcţionat pe insula cu păsări unde a evoluat, însă nu păcălesc prădătorii introduşi, ca hermelina, şobolanii şi pisicile”, scrie adevarul.ro.

Kākāpō, cel mai gras papagal din lume foto - birdlife.org
Kākāpō, cel mai gras papagal din lume
foto – birdlife.org

Papagalul Kākāpō, desemnat pasărea anului 2020

Această specie s-a bucurat de o nominalizare încă din anul 2008, când a fost desemnată pasărea anului în Noua Zeelandă. Competiția datează de 15 ani și a ajutat inclusiv la creșterea gradului de conștientizare privind mediul înconjurător. Totodată, populația a reușit să intre în contact cu mai multe tipuri de păsări. Papagalul kākāpō este considerat o specie extrem de longevivă, ajungând să trăiască în medie 60 de ani.

Unul dintre cei mai cunoscuți papagali este Sirocco. Acest exemplar a ajuns să se considere ființă umană, după ce în urma unei afecțiuni respiratorii a devenit primul mascul crescut de om. La vârsta de 23 de ani, papagalul a participat la un turneu în Noua Zeelandă pentru promovarea speciei. De asemenea, el a fost protagonistul unui incident în timp ce zoologul Mark Carwardine filma documentarul „Last Chance to See” (BBC). Papagalul a încercat să se împerecheze atunci cu capul lui Carwardine.

Pentru conservarea speciei, guvernul din Noua Zeelandă a alocat Departamentului de Conservare cea mai mare creştere de buget din ultimii 15 ani. Totodată, autoritățile au decis montarea unor camere de filmat pe toate vasele de pescuit comercial. Obiectivul lor este de a elimina prădătorii până în 2050.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...