Acest aliment se scumpește din cauza Rusiei și a Ucrainei. Puțină lume se aștepta la un așa deznodământ

Badea Violeta 01.02.2022, 07:45
Acest aliment se scumpește din cauza Rusiei și a Ucrainei. Puțină lume se aștepta la un așa deznodământ

Amplificarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina va influența negativ piețele financiare internaționale și creșterea economică globală. Criza se vede deja în prețul mai mare la un aliment extrem de important şi valoros în alimentaţia noastră. Iată despre ce produs e vorba mai exact și cu cât s-a majorat acesta. Procentul este îngrijorător!

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina scumpește un aliment

Efectele economice ale tensiunilor de la granița Ucrainei se văd deja și, din păcate, acestea nu au un impact doar asupra celor două economii, mai exact a Rusiei, care riscă sancțiuni extrem de dure și a Ucrainei, care oricum nu dispune de resurse naturale importante.

Așadar, conflictul dintre cele două state va lovi puternic piețele financiare internaționale și creșterea economică de pe întregul mapamond. Pe fondul acestor tensiuni dintre Rusia şi Ucraina, cotaţiile futures la grâu la Bursa de cereale de la Chicago au crescut cu un procent de 7%.

Conform estimărilor Departamentului american al Agriculturii, cele două țări sunt responsabile pentru 29% din exporturile mondiale de grâu.

Astfel, tensiunile de la granița Ucrainei fac ca prețurile mondiale la alimente să fie la cel mai ridicat nivel de după anul 2011. Și lucrurile s-ar putea înrăutăți, spun traderii americani. Aceștia estimează că tensiunile ruso-ucrainene ar putea conduce la extinderea cotei lor pe piața exporturilor.

Graul se scumpeste din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina
Graul se scumpeste din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina

Exporturilor ruseşti ar putea fi puternic afectate

Un bushel de grâu, mai exact 27,2 kilograme, era cotat la aproape opt dolari, în apropiere de maximumul ultimului deceniu, 8,50 dolari, atins anul trecut, potrivit Bursei de cereale de la Chicago.

Pe fondul amplificării tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, exporturile rusești ar putea fi afectate. Acest lucru reprezintă, fără dar și poate, cel mai grav scenariu, deoarece piețele mondiale ar fi lipsite de livrările celor două state.

„Este vorba de o cantitate uriaşă şi asta înseamnă că preţurile ar putea să se dubleze lejer”,a declarat Carlos Mera, director de cercetare la Rabobank.

Chiar și un conflict minor ar putea duce la creșterea prețurilor la grâu cu până la 20%

Conform analiștilor economici, un conflict minor ar putea conduce la majorarea prețurilor la grâu cu 10% până la 20%. În acest context, statele care se bazează pe grâu ar fi afectate.

În acest caz, Franţa sau Australia, alţi mari cultivatori ai acestui aliment, ar putea da o mână de ajutor dacă livrările din Rusia sau Ucraina nu vor mai fi posibile.

Amintim faptul că cele două țări exportă împreună, în total, circa 60 de milioane de tone de grâu, adică aproape 30% din întreaga cantitate de grâu comercializată la nivel global.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...