Accident sau provocare? O dronă americană, pierdută în Marea Neagră după contactul cu un avion de luptă al Rusiei

Ana Anitoiu 14.03.2023, 19:42
Accident sau provocare? O dronă americană, pierdută în Marea Neagră după contactul cu un avion de luptă al Rusiei

O dronă de supraveghere ce aparține armatei Statelor Unite ale Americii a fost pierdută în Marea Neagră după ce a fost atinsă de un avion de luptă al Rusiei. Elicea acesteia a fost distrusă în urma contactului, într-un incident ce ar putea fi catalogat fie drept un accident, fie ca o provocare.

Dronă americană, pierdută din cauza unui avion rus

Drona americană MQ-9 Reaper se afla în timpul unei operațiuni de supraveghere de rutină în spațiul internațional, când două avioane ale Rusiei au încercat să o intercepteze. Timp de zeci de minute, aceasta a fost escortată de două avioane rusești, SU-27 Flanker.

Americanii susțin că unul dintre avioanele rusești chiar a încercat să doboare drona, iar în cele din urmă una dintre aeronave s-a apropiat de dronă până când a distrus elicea dronei, ce este montată în partea din spate. Incidentul a avut loc în jurul orei 7:00.

Dronă
Dronă americană MQ-9 Reaper

Forțele aeriene americane, acuzații la adresa Rusiei

În urma acestui incident ce s-a petrecut deasupra Mării Negre, Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii au emis o declarație în care au acuzat avioanele rusești că au acționat într-un mod „nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist”.

„La aproximativ 7:03 AM (CET), unul dintre avioanele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând forțele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaționale. De mai multe ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața MQ-9 într-un mod nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist.

Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, a transmis într-un comunicat generalul James B.Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și din Africa, potrivit CNN.

Președintele american Joe Biden a fost informat marți dimineață despre incident de către consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, potrivit coordonatorului de comunicare al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Alte avioane americane deasupra Mării Negre, interceptate de Rusia

Cel din urmă a declarat că „nu este neobișnuit” ca avioanele rusești să intercepteze avioane americane deasupra Mării Negre și a precizat că în ultimele săptămâni au mai avut loc și alte astfel de incidente. Însă, acesta a adăugat că noul incident a fost unic prin cât de „nesigure, neprofesioniste și nechibzuite” au fost acțiunile rusești.

Avioanele rusești și americane au mai operat deasupra Mării Negre pe parcursul războiului din Ucraina, dar aceasta este prima interacțiune cunoscută de acest fel, o escaladare posibil periculoasă a tensiunilor, într-un moment critic al conflictului.

SUA operează drone Reaper deasupra Mării Negre încă dinainte de începerea războiului, folosindu-le pentru a monitoriza zona. Dronele Reaper pot zbura la o înălțime de până la 15.000 de metri, potrivit Forțelor Aeriene, și dispun de senzori și capacități pentru a colecta informații și a efectua recunoașteri pentru perioade îndelungate de timp, ceea ce le face o platformă ideală pentru a urmări mișcările pe câmpul de luptă și în Marea Neagră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...