Bicarbonatul de sodiu este un praf minune, care face lună în bucătărie, în baie, ajută la eliminarea dăunătorilor, scoate mirosul urât din locuință, dar și din încălțări. În plus, poate reda strălucirea de altădată mobilei, dar și bijuteriilor din aur. Acum, puteți vedea ce se întâmplă atunci când pui bicarbonat de sodiu peste o lămâie.
Bicarbonatul de sodiu combinat cu zeama de lămâie este pariul câștigător pentru cărățarea cuptorului, dar și a bateriilor de la bucătărie și baie. În plus, îți face cada lună. Totul va străluci de cirățenie. Acum puteși vedea exact cum reacționează cele două împreună, în urma unui experiment făcut în cadrul Școlii de vară cu științe live.
Producătorul Live Science Diana Whitcroft realizează diferite experimente practice simple prin care atât copiii, cât și părinții, pot învăța mai ușor chimia. Aceasta are o emisiune live pe internet în fiecare săptămână în care face diferite experimente pentru elevi și părinții lor. Cei pasionați de chimie, dar și de trucuri de petreceri, o urmăresc cu sufletul la gură, scrie stiridinlume.ro.
La un astfel de experiment, gazda a aratat ce s-a întâmplat după ce a desfăcut o lămâie și a pus bicarbonat de sodiu în ea, adică ce reacție chimică are loc între bicarbonatul de sodiu și acidul citric. Rezultatul i-a lăsat cu gura căscată pe toți următorii săi,după ce au văzut un adevărat ”vulcan de lămâie”.
Trebuie specificat că acest experiment poate fi realizat doar sub supravegherea unui adult. Nu se va duce mâna la ochi, la nas sau la gură, se vor purta mănuși de cauciuc și ochelari de protecție, pentru a fi evitate accidente nedorite! Iată ce lucruri sunt necesare în realizarea acestei reacții chimice:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Se pune tava pe o suprafață bine acoperită cu ziar, după care taie o mică porțiune din fundul de lămâie, astfel încât aceasta să stea în poziție verticală. Apoi, taie vârful lămâii, până se vede pulpa și sucul din interior. Folosind bățul de îngheață, zdrobește interiorul lămâii, astfel încât „carnea” sau pulpa interioară să fie complet împinsă în jos și lămâia să fie umplută în cea mai mare parte cu suc. Atenție să nu înțepi coaja de lămâie.
După acest proces, adăugăm colorantul alimentar preferat de noi. Trebuie adăugat doar câteva picături. După ce am adăugat colorantul, punem câteva lingurițe de bicarbonat e sodiu în interiorul lămâii, apoi așteptăm câteva secunde. Lămâia se va transforma întrun adevărat vulcan. Fructul va face spume ce se vor ridica din interiorul lămâii și vor fi colorate cu ajutorul colorantului alimentar. când bicarbonatul de sodiu și acidul citric (sucul de lămâie) sunt combinate, acestea reacționează formând dioxid de carbon gazos și un compus chimic numit citrat de sodiu. Dioxidul de carbon este cel care provoacă toate acele bule. Copiii vor adora acest experiment.