Un erou al incendiilor de la Cernobîl a supravieţuit radiaţiilor de la acea vreme însă a fost ucis de temutul Covid-19. Fostul comandant a murit la vârsta de 78 de ani a murit la spital și era deputat al unui partid încă din 2014.
Generalul Nikolai Antoshkin a fost comandant al operațiunilor de stingere a incendiului de la Cernobîl. Acesta a supraviețuit radiațiilor la care a fost expus în 1986 atunci când a participat la limitarea dezastrului de la centrala nucleară. Deși organismul său a rezistat radiațiilor la care a fost expus, acesta s-a stins duminică din cauza infectării cu Covid-19.
Liderul formațiunii Rusia Unită, Serghei Nevrov a declarat că Antoshkin era deputat al partidului încă din 2014 și a fost internat în spital după ce a contactat virusul. Președintele Parlamentului rus, Vyaceslav Volodin a declarat că generalul erou a decedat în urma unei ”boli dificile”. Antoshkin a făcut parte din echipa lichidatorilor, fiind liderul acesteia. Această echipă era formată din militari și civili care au fost mobilizați la dezastrul de la Cernobîl.
În 26 aprilie 1986, reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, a explodat. Operațiunea de stingere a incendiului a fost demarată în secret dar apoi, problema a devenit publică. Scopul acestei misiuni era de a reține cât mai mult cu putință radiațiile în ideea de a nu contamina câmpurile din jur, lucru care a fi dus la o îmbolnăvire și mai mare în Europa. După ce o echipă de la sol care se lupta cu incendiul a murit din cauza radiațiilor, strategia a fost schimbată, astfel că stingerea incendiilor a început a fi făcută cu ajutorul elicopterelor.
Nikolai Antoshkin a condus acea operațiune de stingere a incendiilor și a zburat singur deasupra flăcărilor. În 1986, generalul Antoshkin făcea parte dintr-o unitate a Forțelor Aeriene Sovietice din Kiev, devenind comandantul operațiunii. Vreme de aproximativ două săptămâni, elicopterele care survolau zona au aruncat în jur de 5.000 de tone de nisip, argilă. plumb și bor pentru a stinge incendiul dar totodată și de a reduce nivelul radiațiilor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Acele zboruri au expus piloții la un fum gros și contaminat de radiații. Aceștia au fotografiat locul din aer dar au măsurat și nivelul radiațiilor. Unul dintre elicoptere a lovit o macara care se afla deasupra reactorului, ducând la prăbușirea aparatului de zbor. Într-un final, incendiul a fost stins însă nu a fost anticipată expunerea la riscuri, pentru unii dintre participanți fiind letală. Din cauza expunerii la radiații, 28 de lichidatori au murit.
Pentru că au înfruntat aceste riscuri enorme, toți participanții la dezastru au devenit eroi în Rusia. După ce s-a terminat operațiunea de stingere a incendiului, elicopterele erau atât de radioactive încât acestea au fost abandonate în jurul centralei și îngropate ulterior. Potrivit spuselor localnicilor, iarba de de sub elicoptere înainte ca acestea să fie îngropate, devenise galbenă din cauza radiațiilor.