A pus bicarbonat de sodiu peste ketchup. Rezultatul te lasă fără cuvinte, e cel mai tare experiment

Ioana Bucur 01.01.2022, 11:28
A pus bicarbonat de sodiu peste ketchup. Rezultatul te lasă fără cuvinte, e cel mai tare experiment

Un experiment ce merită încercat măcar o dată. Este folosit ca ingredient-minune în rezolvarea multora dintre treburile casnice ce ne tot dau bătăi de cap sau în diferite trucuri de frumusețe, însă nimeni nu ar bănui ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu peste ketchup. Dacă vrei să faci cuiva o farsă pe care n-o va uita vreodată, ia notițe!

Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu peste ketchup

Videoclipurile în care tineri aruncă o bomboană mentolată într-o sticlă de suc sunt deja celebre în mediul online, însă puțini știu că nu este singura combinație ce are acest efect.

Dacă pui bicarbonat de sodiu peste ketchup, nu vei avea parte de nicio explozie, însă reacția chimică produsă va duce la formarea și degajarea multor bule de gaz într-un timp foarte scurt. În funcție de dimensiunea recipientului tău și de cât de mult bicarbonat de sodiu utilizezi, compoziția se poate revărsa. Cu alte cuvinte, ai putea crea un vulcan în miniatură.

Explicația este următoarea: bicarbonatul de sodiu reacționează cu acidul pentru a produce dioxid de carbon. Ketchupul are acid sub formă de oțet, dar are și multe alte ingrediente. Dacă vrei să obții o reacție mai puternică, poți folosi oțet. Micul experiment poate deveni oricând o farsă sau poate fi încercat împreună cu cei mici pentru a-i învăța, într-un mod interesant, despre reacțiile chimice.

Așa a făcut și o gospodină care a intrat în bucătărie, a pus aproximativ o linguriță de ketchup într-un vas și a adăugat o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Ketchup-ul s-a expandat de aproximativ trei ori mai mult decât volumul inițial. Amestecă și se revine înapoi la volumul original.

A pus bicarbonat de sodiu peste ketchup

„Minibombă”

Dacă vrei să încerci să faci o minibombă din aceste două ingrediente, ia un pliculeț de ketchup și taie-l cu o lamă pe partea superioară a acestuia, asigură-te că este dreaptă și precisă.

Apoi, după ce ai deschis pliculețul, ia o lingură și adaugă bicarbonat de sodiu în pliculețul de ketchup, pune cât crezi de cuviință. Folosind lipici transparent, sigilează plicul înapoi și pune-l la loc, așteptând ca cineva să îl folosească.

Pentru ca această farsă să aibă succes, „victimele” trebuie să scuture pachetul de ketchup înainte de a-l deschide. Majoritatea oamenilor fac asta de fapt pentru a scurge mai mult ketchup din pachet.

Prin agitarea amestecului din interiorul pachetului de ketchup, oțetul va interacționa cu bicarbonatul de sodiu, determinând ca plicul fie să explodeze, fie să sară ketchup din el imediat ce se desface pachetul.

Urmăriți Impact.ro și pe