A murit mezzosoprana Iulia Buciuceanu. Fosta prim-solistă a Operei Române era sora actriței Tamara Buciuceanu

Ana Anitoiu 19.06.2022, 09:08
A murit mezzosoprana Iulia Buciuceanu. Fosta prim-solistă a Operei Române era sora actriței Tamara Buciuceanu

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu a murit sâmbătă. Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii. Fosta prim-solistă a Operei Române din București, în perioada 1952 – 1983, era sora actriței Tamara Buciuceanu-Botez și a fost soția regretatului actor George Constantin.

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu a murit

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu a fost prim solistă a Operei Române din Bucureşti timp de trei decenii. Mama ei i-a dat primele îndrumări de cantp, acasă. Ulterior, a făcut Conservatorul la Iași, cu Grigore Magiari şi Mansi Barberis, după care și-a continuat studiile la Bucureşti cu profesorul Petre Ştefănescu-Goangă.

„O zi neagră pentru cultura românească… Odihnă veşnică, Iulia Buciuceanu!”, a transmis Ministerul Culturii, pe Facebook, sâmbătă, în aceeași zi în care a fost dată vestea că a decedat și marele actor Valentin Uritescu, vineri, la vârsta de 81 de ani.

A murit mezzosoprana Iulia Buciuceanu
Mezzosoprana Iulia Buciuceanu

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu s-a stins la aceeași vârstă ca sora ei

Iulia Buciuceanu s-a stins la aceeași vârstă la care a trecut în neființă sora ei, Tamara Buciuceanu-Botez, în 2019 – adică la 90 de ani. Mezzosoprana urma să împlinească 91 de ani la data de 25 iunie. A fost căsătorită cu regretatul actor George Constantin.

Fiul ei este actorul Mihai Constantin, ai cărui copii, Maria și Matei Constantin, continuă tradiția familiei în ceea ce privește alegerea carierei. Aceștia studiază la UNATC.

Iulia Buciuceanu a fost angajată solistă a Operei Române din Bucureşti încă din anii studenției. Acolo, a avut o carieră artistică naţională şi internaţională. A avut succes atât în roluri dramatice, cât și în roluri comice.

Mezzosoprana a abordat şi repertoriul vocal simfonic, lied şi operetă, colaborând cu toţi artiştii şi dirijorii din perioada ei de activitate. Iulia Buciuceanu a avut turnee în numeroase țări precum Rusia, Bulgaria, Iugoslavia, Grecia, Turcia, Ungaria, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Austria.

Aceasta este cea de-a treia mare lovitură asupra lumii culturale române din ultimele zile. Alexandru Lulescu, cel mai longeviv actor al Teatrului de Revistă Constantin Tănase, a murit joi, la 90 de ani. Vineri seară s-a stins și actorul Valentin Uritescu, care avea 81 de ani și suferea de o boală neurodegenerativă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...