A murit Gheorghe Novac, fost jucător în echipa națională de baschet. Ce distincții a primit în urma carierei legendare

Anca Manolica 19.10.2022, 11:33
A murit Gheorghe Novac, fost jucător în echipa națională de baschet. Ce distincții a primit în urma carierei legendare

Este doliu în baschetul românesc! Fostul jucător de legendă al clubului sportiv Dinamo București și al echipei naționale, Gheorghe Novac, s-a stins din viață, la cei 77 de ani. Anunțul a fost făcut de către Federația Română de Baschet. Iată ce districții a primit de-a lungul carierei sale impresionante. A fost Maestru emerit al sportului şi Antrenor emerit.

Gheorghe Novac a murit!

Zi foarte tristă pentru baschetul românesc. Un sportiv de legendă, fost jucător al clubului sportiv Dinamo București, dar și o componentă de bază a echipei naționale s-a stins din viață la 77 de ani.

Novac a debutat în sportul care l-a consacrat în 1961, la Clubul Rapid Bucureşti, acolo unde a jucat un an, antrenat fiind de dr. Tudor Minescu. A fost legitimat ulterior la Olimpia (Ministerul Învăţământului), în perioada 1961-1962, divizia B (antrenoare Stela Rusu).

Încununarea succesului a fost, însă, la Dinamo . A jucat pentru clubul din Ștefan cel Mare din 1964 și până în 1981, cucerind nu mai puțin de 13 titluri naţionale și participând la tot atâtea ediţii ale CCE (un loc V în 1975).

A fost o componentă de bază și la echipa națională

La echipa naţională a jucat în perioada 1965-1980, având peste 300 de selecţii. De asemenea, fostul mare baschetbalist român a participat la cinci turnee finale FIBA EuroBasket cu echipa naţională: 1965, 1967 (locul V), 1969, 1973 şi 1975.

Foto: FB Federatia Romana de Baschet
Foto: FB Federatia Romana de Baschet

Retras din activitatea de sportiv, Gheorghe Novac și-a continuat mai departe parcursul devenind antrenor. A considerat că mai avea multe de spus în baschet, astfel că a trecut în tabăra cealaltă. Astfel, a devenit tehnician secund al echipei Dinamo, vreme de un an (1981- 1982), iar din 1983 și până în 1990 a ocupat postul de antrenor principal. Cu echipa din Ștefan cel Mare a câştigat de două ori CN.

Performanțe excepționale în calitate de tehnician a avut și cu echipa națională masculină (1985- 1991), reuşind două calificări la CE în prima grupă valorică.

Ce distincții a primit de-a lungul timpului

Gheorghe Novac a fost membru în Biroul federal al Federației Române Baschet şi al Colegiului Central al Antrenorilor. A manifestat interes ș pentru activitatea metodologică şi de cercetare, participând cu lucrări de specialitate la simpozioanele şi sesiunile de comunicări ale FR Baschet şi ale clubului care l-a consacrat.

De altfel, în perioada 1991-1996, a ocupat funcția de preşedinte executiv al Clubului Dinamo.

Regretatul baschetbalist a fost Maestru emerit al sportului şi Antrenor emerit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...