A fost inventat robotul care funcționeză pe bază de alcool. Cât de puternic este

Iancu Andreea / 26.08.2020, 12:29
A fost inventat robotul care funcționeză pe bază de alcool. Cât de puternic este

Un nou proiect al cercetătorilor își propune să creeze robotul care funcționează pe bază de alcool. Oamenii de știință sunt extrem de optimiști în privința acestei invenții, având planuri mari de viitor. Puterea acestuia este una neașteptată.

Cum funcționează robotul pe bază de alcool

O echipă de cercetători au creat un microbot de mici dimensiuni care este alimentat cu ajutorul unui tip de alcool. Robotul, denumit RoBeetle, are o greutate de mai puțin de o zecime de gram, aproximativ trei boabe de orez. Avantajul său este faptul că funcționează fără a avea nevoie de surse externe de energie. Fără cabluri sau câmpuri electromagnetice, microbotul se folosește de metanol pentru a se mișca.

„Densitatea energetică a bateriilor este foarte scăzută, de aceea am avut nevoie de noi surse de energie. Am putut să îl facem atât de ușor și mic, deoarece nu ne bazăm pe baterii”, explică Nestor Perez-Arancibia, cercetător al Universității California de Sud, potrivit futurism.com.

Oamenii de știință au explicat faptul că microbotul poate merge datorită evaporării metanolului. Acești vapori ard firele de aliaj din nichel-titan, ce reprezintă mușchii artificiali ai robotului. Ei se extind și se contractă atunci când se răcesc, ducând la mișcarea înspre înainte a microbotului.

Ce forță are microbotul

Potrivit studiului realizat de către cercetători, noua invenție este și extrem de puternică. Microbotul reușește să ducă o greutate de 2,6 ori mai mare decât propria sa masă. Totodată, robotul dispune și de un rezervor de 95 de miligrame. Acesta din urmă îi conferă o autonomie de aproximativ două ore.

Totuși, oamenii de știință își doresc să extindă timpul de funcționare al microbotului, care să depășească cele două ore. Pe de altă parte, cercetătorii își doresc ca microbotul să aibă atașate și aripi.

„Vrem să producem primul robot autonom zburător care are dimensiunile unui gândac obișnuit”, adaugă cercetătorii.

Acest microbot ar putea servi la procesul de polenizare artificială, dar și pentru operațiuni de căutare și salvare, datorită dimensiunii sale cât ale unei insecte obișnuite.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI