Piscina cu valuri în care înota Regele Mihai. În 1930, în iunie, se deschidea cu mare fast “Bazinul cu valuri maritime” de la Palatul Lido de pe Bulevardul Magheru, situat chiar în inima Micului Paris. Nu este de mirare că evenimentul a fost senzația acelei veri.
În bazinul de 500 de mp a reușit să învețe Regele Mihai să înoate la vârsta de 11 ani, și tot acolo este locul în care doamnele și domnișoarele de atunci au apărut în costume de baie, pentru prima dată în istoria țării.
Palatul “Lido” cu piscina art-deco însemna pentru Bucureștiul interbelic un simbol major al vieții mondene și moderne, în ton cu moda occidentală. Astfel aici aveau loc concursurile internaționale de “Miss Austria” și “Miss Serbia”, competiții de înot și de sărituri, concerte de jazz permanente, dineuri, ceaiuri dansante și multe altele.
Arșița soarelui încinge din ce în ce mai tare Bucureștiul. Asfaltul a început să danseze sub picioarele pietonilor încălziți, cari par din ce în ce mai preocupați de găsirea unui adăpost adumbritor. Grădinile de vară, preferatele generației trecute, au dispărut. Și de altfel, ele nu mai corespund nici exigențelor moderne. Acum se cere confort, pitoresc, higiena, lux. Poate răspunde Capitala României dorinței locuitorilor ei? Peste puțin timp, da!, a notat “Realitatea ilustrată” a Bucureștiului, într-un număr vechi, citat de ARCEN.
În acele vremuri nu exista termenul de piscină în România, fiindcă nimeni nu deținea așa ceva, spre deosebire de zilele noastre, în care găsim la orice pas și pentru orice buget.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Deși deschis numai de câteva zile, grandiosul Bazin cu valuri maritime a găsit cea mai entuziastă primire din partea publicului bucureștean și a străinilor veniți prin Capitală. Sforțările făcute de organizatori de a înzestra metropola României cu un institut de mare utilitate și un monument de o reală frumusețe arhitectonică au fost recompensate prin entuziasmul pe care publicul îl arată”, mai găsim scris în “Realitatea Ilustrată” din 1930.
În momentul în care s-a deschis bazinul “cu valuri maritime” de la Lido, extrem de multă lume a venit în pelerinaj ca să-l vadă, iar reclama suna cam așa:
“Bazinul Lido cu valuri maritime adaugă la splendoarea piscinei vizitată zilnic de mii de oameni, a teraselor și a grădinilor solare, un nou element de senzație: Regele Jazzului, Paul Whitteman are un rival, pe Bachman, conducătorul celebrului Jazz din Budapesta, cunoscut în lumea întreagă din audițiile radio. Jazzul Bachman va cânta cu începere de mâine 19 iulie, la Bazinul Lido, cu valuri maritime, ale cărui aperitive, ceaiuri și dineuri dansante sunt frecventate de întreagă societate bucureșteană. Două Jazzuri vor cântă zilnic la Lido. Dată fiind afluența enormă din fiecare zi, publicul este rugat să-și reție mese din vreme”.
Bazinul Lido făcea parte din Palatul Lido, care a fost rebotezat de comuniști “Hotelul Lido”. Proprietarul clădirii din inima Micului Paris a fost medicul chirurg Constantin Angelescu și soția sa, Virginia Constantinescu Monteoru, fata milionarului Grigore Monteoru, fiind cel care a construit și stațiunea Sărata Monteoru.
Se pare că moștenitorii familiei Angelescu-Monteoru au recuperat clădirea după 17 ani de procese și încă nu se știe care va fi soarta bazinului ruinat și distrus. Ceea ce se știe sigur este faptul că Hotelul Lido a fost renovat si redeschis de omul de afaceri Mohammad Murad.