Rețetă de plăcintă cu mere, ca la bunica acasă. Delicatesa culinară cu nucă și mere la tava se prepară foarte ușor și rapid. E bine de știut că se poate prepara în orice sezon. Foile plăcintei se pot face și în casă, dar se pot cumpăra și din comerț, iar asta simplifică mult procesul. Este vorba despre foi subțiri de plăcintă și nu despre foietaj.
Ingrediente:
un pachet de plăcintă de foi subțiri
600 g de mere gata curățatea aprox 800 g
150 g de nucă
150-250 g de zahăr
100 g de unt topit ori ulei – în cazul postului
scorțișoară după gust
coajă rasă de lămâie după gust
zahăr vanilat după gust
Se iau mere dulci-acrișoare, se spală și se lasă în coajă. Se dau pe răzătoare mare și se stoarce zeama în mâini. Se așează într-un recipient și se adaugă o linguriță de scorțișoară măcinată peste ele.
Se iau apoi nucile și se prăjesc pentru puțin timp într-o tigaie. Se lasă la răcit ușor și se mărunțesc cu robotul. Se amestecă nucile cu zahărul.
Se pun 16 foi subțiri. Partea principală și blatul superior se fac cu câte patru foi și în interior se pun câte două foi. Se pregătește untul care a fost topit și se amestecă alături de coaja rasă de la o jumătate de lămâie. Pentru a putea face totul mai simplu, plăcinta se montează direct pe hârtie de copt. Se trage totul apoi la final în tavă. Foile subțiri de aluat trebuie unse reciproc. SA patra foaie nu se mai unge pentru că peste ea se adaugă umplutura.
Peste foaia care nu a fost unsă se adaugă umplutura. Vor fi patru straturi de umplutură. Merele și nuca se împart cu zahărul în patru. Se presară prima porție de mere peste care se apune și nucă care conține zahăr. Ultima foaie, cea de sus, se unge cu restul de ulei și se pune peste ea zahăr vanilat. Se așează totul într-o tavă la cuptor și se secționează în bucățele mai mici. Aceasta se coace în cuptorul preîncălzic la 190 celsius pentru 35 de minute.