Coadă de nedescris la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Oamenii n-au ținut cont de pandemie și au venit pentru a se închina cu evlavie

Mirabela Vasile 06.10.2020, 19:12
Coadă de nedescris la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Oamenii n-au ținut cont de pandemie și au venit pentru a se închina cu evlavie

Coadă de nedescris la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.  Sute de persoane sunt prezente, marţi, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Și asta înainte de prăznuirea hramului acesteia.

Cum arată coada de nedescris de la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Mulţi dintre ei sunt din judeţele din sudul ţării și spun că au venit la Iaşi să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva pentru că se tem că nu vor mai putea face acest lucru în următoarele zile. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase să fie permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Credincioșii spun că au venit la Iaşi să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva pentru că se tem că nu vor mai putea face acest lucru în următoarele zile. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase să fie permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă. La ora 12:00 erau aproximativ 200 de persoane care așteptau să intre, durata așteptării la rând fiind de cel puțin 30 de minute.

Sfanta Liturghie va avea loc pe 14 octombrie
Sfanta Liturghie va avea loc pe 14 octombrie

Când are loc Sfânta Liturghie pentru Cuvioasa Parascheva. Ce trebuie să știe toți creștinii

Sfânta Liturghie va avea loc pe 14 octombrie. Aceasta va avea loc pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă se vor afla culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă vor putea să intre în spaţii delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi. În acest an nu vor fi aduse nici din ţară, nici din străinătate alte sfinte moaşte sau relicve sfinte.

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Iaşi în fiecare an, în luna octombrie, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care sunt scoase din incinta catedralei şi apoi sunt depuse într-un baldachin amenajat în curtea lăcaşului de cult. Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Ce măsuri vor fi la Sfânta Liturghie pe 14 octombrie

Mitropolia are măsuri extrem de stricte în ceea ce privește deplasarea: sunt preoți la intrare care îi ghidează pe pelerini, alții care merg de-a lungul rândului și îi îndeamnă pe oameni să păstreze distanța de 1,5 metri, iar în catedrală intră oameni doar după ce au ieșit alții pe poarta principală.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au decis că pelerinajul de la Iaşi, de Sfânta Parascheva, nu va fi anulat, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Urmăriți Impact.ro și pe