Cât de democratică este, de fapt, România? Cifrele la care stăm mai bine decât țările din jur

Luiza Moldovan 17.06.2020, 15:53

Percepția publică asupra democrației rămâne îngrijorător de joasă, mai ales în câteva țări europene, afectate cu asupra de măsură. Este concluzia raportului „Indexul Percepției Democratice”, condus de grupul de cercetare Dalia. Potrivit acestuia, 40% dintre cetățenii care trăiesc în țări democratice spun că, de fapt, țara lor nu este democratică.

Salvează România democrația?

53% dintre țările cercetate suferă de deficite mari a percepției democrației și nu se ridică la așteptările publicului. Studiul a fost condus între 20 aprilie și 3 iunie și livrează reprezentări ale atitudinii față de instituțiile guvernamentale într-o perioadă de schimbări fără precedent în istoria umanității – pandemia de Covid-19, blocajul economic, eroziunea drepturilor minorităților, strângerea controlului autocratic în regiunea Europei de Est – Polonia, Ungaria, România, Lituania.

Cel mai îngrijorător, Decifitul Democrației Percepute (indice care măsoară procentul de oameni care cred că democrația e importantă, față de cei care cred că țara lor e, de fapt, democratică) este extrem de mare.

De exemplu, în Ucraina, acest indice este de 39%, în Ungaria – de 42% și în Polonia – de 48%, țară depășită doar de Venezuela (50%). Aceste date sunt esențiale pentru a înțelege gradul de deconectare dintre așteptările cetățenilor și realitățile democratice percepute.

Potrivit ultimelor studii, Ungaria nu mai este o democrație și nici Polonia nu se simte prea bine  Foto credit:  Reuters/ A. Schmitdt
Potrivit ultimelor studii, Ungaria nu mai este o democrație și nici Polonia nu se simte prea bine Foto credit: Reuters/ A. Schmidt

Ungaria nu mai este o democrație, iar Polonia îi calcă pe urme

Doar România stă ceva mai bine, cu un procent de 27%. 82% cred că democrația e importantă și doar 54% cred că țara lor e cu adevărat democratică.

Acest lucru nu este deloc încurajator pentru regiune. Atât democrația din Ungaria, cât și democrația din Polonia au suferit un important pas înapoi, când partidele de la guvernare au strâns mult controlul puterii.

Potrivit unui raport dat publicității acestei luni de Organizația Non-Guvernamentală Freedom House, Ungaria nu mai este o democrație, iar Polonia îi calcă pe urme.

Chiar dacă îngrijorătoare, ele sunt pe un trend pe care mai merg și țări ca Italia, Franța, Statele Unite și Suedia, toate țări care își exprimă gradul de încredere în democrațiile lor la un procent de 30%.

Urmăriți Impact.ro și pe