Putin este presat să declare sfârșitul războiului din Ucraina: „Ne-am îndeplinit sarcina”. Reacția Kievului

Andrei Simion 16.04.2023, 18:53
Putin este presat să declare sfârșitul războiului din Ucraina: „Ne-am îndeplinit sarcina”. Reacția Kievului

Evgheni Prigojin, fondatorul mercenarilor Wagner, solicită autorităților ruse să declare sfârșitul războiului din Ucraina și să se concentreze pe obținerea unui punct de sprijin în teritoriile ucrainene ocupate.

Prigojin face apel la Putin să declare sfârșitul războiului din Ucraina

Update 16 aprilie, ora 18.48. Presa ucraineană a distribuit masiv textul fondarului Wagner, Evgheni Prigojin, care solicită încetarea războiului actual. Opinia oligarhului rus vine în contrast cu cea a oficialilor de la Kremlin, pentru care încheierea operaţiunii militare speciale este de neconceput fără măcar ocuparea completă a provinciilor Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, anexate pe hârtie de preşedintele Vladimir Putin, deşi pe teren armata sa le controlează doar parţial.

Știrea inițială: „Pentru autorități [ale Federației Ruse – n.r.] și pentru întreaga societate, este necesar să se pună un fel de punct final îndrăzneț în operațiunea militară specială. Opțiunea ideală este de a anunța sfârșitul operațiunii militare speciale, de a informa pe toată lumea că Rusia a obținut rezultatele pe care le-a planificat și, într-un fel, chiar le-am obținut. Am măcinat un număr uriaș de soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei și putem să raportăm că ne-am îndeplinit sarcina.

Teoretic, Rusia a primit deja această oprire completă, prin distrugerea unei mari părți din populația masculină activă a Ucrainei, prin intimidarea unei alte părți a acesteia, care a fugit în Europa. Rusia a tăiat Marea Azov și o mare parte din Marea Neagră, a confiscat o bucată grasă din teritoriul Ucrainei și a creat un coridor terestru spre Crimeea”, a transmis oligarhul rus.

Liderul Wagner trage un semnal de alarmă

Potrivit lui Prigojin, există o problemă pe care a provocat-o războiul: „Dacă mai devreme Ucraina făcea parte din fosta Rusie, acum este un stat cu orientare absolut națională”.

„Bucătarul lui Putin” a scris un articol lung în care reflectă asupra importanței orașului Bahmut (regiunea Donețk), a scurgerii documentelor Pentagonului și a viitoarei ofensive a Forțelor Armate.

De curând însă, Evgheni Prigojin a criticat, pentru prima dată, Ministerul rus de Externe, dar Kremlinul i-a dat peste nas. Reacția lui Serghei Lavrov arată că Moscova se străduieşte să blocheze orice ascensiune publică şi politică a liderului Wagner.

Urmăriți Impact.ro și pe