Cu cine ar vota românii dacă mâine ar fi alegeri: sondajul cu cifre-surpriză pentru PNL, PSD și USR

Luiza Moldovan 26.05.2020, 14:59

PNL conduce în intențiile de vot cu 38,5%, urmat de PSD – cu 25,8%. Procentele au fost calculate din numărul respondenților care au declarat că, în exercițiul votului, opțiunea lor e una sigură și certă.

Cifrele-surpriză ale intențiilor de vot

Potrivit sondajului realizat de Inscop la comanda Pro România, clasamentul e completat de alianța USR PLUS (10,2%) și UDMR (6%). PMP și ALDE ar rămâne sub pragul electoral, cu 3,5% din intențiile de vot, respectiv, 3,6%.

Este de observat că 79% dintre respondenți au declarat că economia României va fi afectată în mare sau în foarte mare măsură de pandemie.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1132 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.

PNL a scăzut încontinuu în intențiile de vot ale românilor, de la un zdrobitor 47%, cât avea după încarcerarea lui Dragnea, la 33 în această săptămână. Chiar și în aceste condiții, PSD nu reușește să ajungă nici la 30% în intențiile de vot ale românilor.

Cifrele nu s-au schimbat prea mult de luna trecută. PSD rămâne în continuare, mult în urma PNL, chiar dacă PNL a fost criticatg pentru modul cum a gestionat pandemia
Cifrele nu s-au schimbat prea mult de luna trecută. PSD rămâne, în continuare, mult în urma PNL, chiar dacă PNL a fost criticat pentru modul cum a gestionat pandemia

USR scade și el constant

USR este al treilea ca pondere, în preferințele de vot ale românilor. E în scădere și e creditat doar cu 10,2% din opțiunile de vot ale celor care au, deja o opinie certă și conturată a vieții politice. USR revine la scorul din februarie, după ce în martie avea 12,5%.

Partidul lui Victor Ponta, Pro România, ajunge la 9,4%, după ce luna trecută avea 8,2%. UDMR crește la 6% după ce la sondajul precedent, de luna trecută, avea 5,5%, iar în martie avea 4,5%. ALDE e creditat cu 3,6%, iar PMP, cu 3,4 procente, ambele, constant sub pragul electoral.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 800 de persoane și are o marjă de eroare de 3,1%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: