Semnificația dovleacului de Halloween. De ce se cioplesc dovleci pe 31 octombrie

Emanuela Pană 28.10.2022, 10:00
Semnificația dovleacului de Halloween. De ce se cioplesc dovleci pe 31 octombrie

Semnificația dovleacului de Halloween, povestea desfrânatului farsor care l-a păcălit pe însuși Diavolul. Dovleacul cioplit manual are o lungă istorie cu Halloween-ul, în varianta sa lungă: „All Hallows Eve/Evening“, deși fețele demonice preferate ale multora dintre noi nu au fost întotdeauna sculptate în dovleci. Originea lor provine dintr-un mit irlandez despre Stingy Jack, care l-a păcălit pe Diavol pentru propriul folos. Mai multe detalii, în continuare.

Semnificația dovleacului de Halloween. De ce cioplesc oamenii dovleci pe 31 octombrie?

Tradiția de a sculpta chipuri în legume sau fructe datează de la celți. Cu multe secole în urmă, când recolta de vară se încheia, poporul celtic se pregătea pentru întunericul iernii construind mari focuri de tabără pe câmpurile lor.

Celții, oameni care trăiau cu precădere în teritorii din vestul Europei – Bretania, Cornwall, Țara Galilor, Scoția, Irlanda și Insula Man, credeau că spiritele rele se ascundeau în umbrele din jurul focurilor de tabără, așa că doreau ca lumina să le ghideze drumurile spre și de la focuri.

De asemenea, ei sculptau fețe pe napi mari și apoi scobeau interiorul legumei, astfel încât o lumânare să poată fi așezată înăuntru. Celții credeau că lumina care strălucea prin fețele sculptate speria spiritele rele. Totodată, lumina avea rolul de ghida spiritele bune și călătorii spre casele lor.

Aceste legume sculptate au fost numite în cele din urmă „Jack O’Lanterns“ după o veche legendă irlandeză (Povestea lanternei lui Jack) despre un fermier farsor numit Jack, care l-a păcălit pe însuși Diavolul pentru a face un pact cu acesta, notează americacomesalive.com.

Povestea lui Jack, farsorul care l-a păcălit pe Diavol

Originea dovlecilor sculptați manual provine dintr-un mit irlandez despre Stingy Jack, un personaj controversat care adora să le facă farse tuturor celor din jurul său. Se spune că într-o zi, încercând să se joace cu destinul, fermierul desfrânat a decis să îi facă o farsă Diavolului, convingându-l pe acesta să urce într-un măr și să îi dea un fruct.

Povestea lui Stingy Jack
Povestea lui Jack, farsorul care l-a pacalit pe Diavol

Ajuns în vâful copacului, Diavolul își dete seama că nu mai poate să coboare întrucât farsorul scrijelise pe scoarța pomului o mulțime de cruci. În cele din urmă, pentru a-l lăsa să coboare din copac, Jack face un pact cu Diavolul, care îi promite că nu o să îi stăpânească sufletul după moarte.

După mulți ani de petreceri și farse Jack a murit, iar Dumnezeu nu l-a lăsat să intre in Rai. Îndreptându-se către iad, el și-a dat seama că nici Diavolul n-o să-l primească acolo, pentru că au făcut o înțelegere. Chiar și așa, acesta a primit de la Diavol o făclie care să îi lumineze întunecatul drum dintre Rai și iad, în care a rămas captiv, iar Jack îl pune într-un nap scobit.

În Irlanda, oamenii au început să cioplească chipuri demonice în napi pentru a speria sufletul rătăcitor al lui Jack. Când imigranții irlandezi s-au mutat în SUA, ei au început să sculpteze felinarele din dovleci, deoarece aceștia erau originari din regiune. Dar cum au ajuns dovlecii ciopliți manual să fie asociați cu Halloween-ul?

Citește și: Halloween 2022. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Semnificația dovleacului de Halloween

Dovleacul este, fără doar și poate, cel mai popular simbol al Halloween-ului, copiii și nu numai bucurându-se să sculpteze dovleci și să-i decoreze în forme dintre cele mai caraghioase și înfricoșătoare și să îi vadă „aprinși“ la lăsarea întunericului. Cu toate acestea, foarte puțini dintre ei cunosc semnificația acestui simbol al sărbătorii.

Semnificatia dovleacului de Halloween
Semnificatia dovleacului de Halloween

La început a fost napul, apoi dovleacul

Un alt lucru mai puțin știut este faptul că dovleacul nu a fost dintotdeauna simbolul Halloween-ului. La începuturi, irlandezii foloseau napii pentru a-i sculpta și transforma în felinare. Se spunea că felinarele din napi luminau sufletele morților în Ziua Tuturor Sfinților (o sărbătoare creștină, celebrată la 1 noiembrie, care îi onora pe sfinți). În unele zone din Marea Britanie și Irlanda, în locul napului se mai foloseau gulii sau sfeclă.

Napul a fost înlocuit cu dovleacul mult mai tâziu, iar asta pentru că dovlecii erau mai mari, mai ușor de găsit și mai simplu de modelat. Cei care au înlocuit napul cu dovleacul au fost imigranții care au pătruns în America de Nord. Dovleacul a prins roade în cultura americană în 1837, fiind asociat la început cu vremea recoltelor (dovleacul era considerat un simbol al bogăției) și nicidecum cu Halloween-ul.

Modelarea dovlecilor a început să-și facă loc printre tradițiile de Halloween abia la sfârșitul secolului al XIX-lea. Obiceiul a fost preluat ulterior în toată lumea, iar potrivit tradiției, cei care au în casa lor dovleci cu lumânări aprinse în ei sunt feriți de spiritele rele care bântuie nestingherite în noaptea de 31 octombrie.

Cum sculptezi perfect un dovleac?

Dacă vrei să îți decorezi și tu locuința cu ajutorul dovlecilor pentru noaptea de Halloween, trebuie să ții cont de câteva aspecte importante. Dacă știi cum să îl cioplești, un dovleac poate prinde viață foarte ușor.

Semnificatia dovleacului de Halloween
Cum se cioplesc dovlecii de Halloween

Un prim pas ar fi să iei dovlecii pe care vrei să îi sculptezi și să îi speli bine, astfel încât să fie pregătiți pentru „înfrumusețare“. Următorul pas presupune scobirea dovleacului pe interior cu o lingură și-un cuțit.

„Aici depinde de cum vrei să arate dovleacul. Eu vă sfătuiesc să nu îi tăiaţi capacul, adică partea de sus pentru că se vede că este stricat. Cel mai bine este să faceţi o tăietură în spatele dovleacului pe unde să scoateţi cu grijă tot ce este în interior.

După ce l-aţi curăţat pe interior trebuie să vă puneţi imaginaţia la contribuţie şi, cu ajutorul unui pix, să desenaţi ochii, gura sau dinţii dovleacului. Apoi, cu mare grijă trebuie să începeţi să decupaţi aceste părţi ale dovleacului, dându-i viaţă în acest fel.

Ulterior, puteţi accesoriza dovleacul după bunul plac. Îi puteţi face păr cu ajutorul unor bucăţi de materiale, îi puteţi picta gene cu ojă sau ruj sau îi puteţi pune cercei. La final, pentru a părea cât mai înfricoşător, trebuie să adăugaţi în interiorul dovleacului o lumânare micuţă (n.r. – o pastilă) care să dea impresia că dovleacul este viu, izvorând lumină din interior“, a explicat un bucătar pentru adevarul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...