Imaginile dezastrului după codul portocaliu de vânt puternic din România. Rafalele au dărâmat copaci și au avariat rețelele electrice din București, Ilfov și Constanța

Stan Filon 18.09.2022, 18:39

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de vânt puternic! Zonele montane din opt județe ale țării se vor confrunta cu vânt puternic, duminică între orele 10 și 16, dar rafalele de vânt se întețesc și în mai multe orașe din România. Printre orașele unde acum suflă puternic vântul sunt București, Constanța și județul Ilfov, unde au apărut deja primele probleme.

Alertă cod portocaliu de vânt puternic în România

Așadar ANM a emis o avertizare cod portocaliu de vânt, valabilă duminică, între orele 10 și 16. Rafalele de vânt s-au întețit deja în București, Constanța și județul ilfov, unde echipele ISU au avut deja numeroase misiuni. Mai mulți copaci s-au rupt și au căzut peste mașini și rețele electrice.

Pompierii din București și Ilfov au avut peste 20 de misiuni, fiind nevoiți să intervină pentru a îndepărta copacii căzuți peste autoturisme. Din fericire, nu au fost semnalate victime, ci doar pagube materiale aduse mașinilor respective, dar și firelor de electricitate.

Alerta cod portocaliu de vant puternic in Romania
Alerta cod portocaliu de vant puternic in Romania

Copaci prăbușiți peste mașini și fire electrice

Și în județul Constanța a fost nevoie de angajații ISU, care au intervenit atât în orașul Constanța, cât și în Mangalia și Olimp. Cel puțin patru mașini și mai multe rețele electrice au fost avariate. De asemenea, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost oprite toate manevrele în porturile de la malul Mării Negre, atât pentru transportul maritim, cât și pentru cel fluvial, din cauza vântului puternic.

Pompierii le recomandă cetățenilor să evite deplasarea pe stradă, în special prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare și construcţiilor ușoare, să nu lucreze în teren deschis sau la înălţime, să închidă ferestrele și să nu atingă firele căzute la pământ, pentru a evita accidentele.

Prima ninsoare în România

Avertizarea Administrației Naționale de Meteorologie face referire și la zonele de munte din județul Covasna, Mureș și Harghita, unde se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 90…100 km/h, îndeosebi la altitudini de peste 1600 metri.

În pus, a căzut și prima zăpadă în România, în județul Gorj, în zona Transalpina.Drumarii au ieșit deja pe teren pentru a îndepărta zăpada și pentru a împrăștia material antiderapant. Șoferii sunt avertizați să circule cu prudență și dacă vor avea probleme cu aderența roților, să ceară ajutorul drumarilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...