De câte ori poți să dai BAC-ul. Ce taxe trebuie plătite dacă nu ai luat examenul din prima sesiune

Emanuela Pană 07.06.2022, 15:26
De câte ori poți să dai BAC-ul. Ce taxe trebuie plătite dacă nu ai luat examenul din prima sesiune

De câte ori poți să dai BAC-ul, tot ce trebuie să știe elevii. An de an, în rândul absolvenților de clasa a XII-a există numeroși adolescenți care își pun întrebarea: „Ce se va întâmpla dacă pic BAC-ul în vară?“. Răspunsul e simplu: elevii care nu promovează examenul maturității în sesiunea de vară pot să încerce din nou în toamnă. Dar, ce se întâmplă dacă nu i-au BAC-ul nici în sesiunea de toamnă?

De câte ori poți să dai BAC-ul? Cât este taxa pentru cei care nu promovează din prima 

„De câte ori poți să dai BAC-ul?“ este o întrebare la care mulți absolvenți de liceu caută răspuns. Ei bine, potrivit Metodologiei de organizare și desfășurare a Bacalaureatului, candidații au dreptul să susțină examenul de cel mult două ori fără taxă. Cu alte cuvinte, cei care nu au reușit să-și ia diploma de BAC nici din prima încercare, nici din a doua, mai pot susține examenul anul viitor, însă vor fi nevoiți să plătească o taxă de examen.

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) stabilește anual, până la data de 1 martie, taxele de examen. Important de precizat că, la înscrieri, candidații pot cere recunoașterea probelor promovate în sesiunile anterioare. În 2022, taxa este de 376 de lei și este valabilă doar în cazul candidaților din promoțiile anterioare care se prezintă la toate probele examenului de Bacalaureat.

Așadar, absolvenții de liceu care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori examenul de Bacalaureat și care se înscriu pentru a da din nou toate probele de examen (probe scrise și probe de evaluare a competențelor lingvistice/digitale), vor achita o taxă în valoare de 376 de lei.

În celelalte cazuri, stabilirea sumei de plată pentru examenul de BAC se face diferențiat, în funcție de numărul probelor pe care fiecare candidat le susține. De asemenea, sunt luate în calcul toate cheltuielile necesare examinării fiecărui candidat.

Astfel, în 2022, absolvenții de liceu care au susținut de cel puțin două ori probele din cadrul examenului de Bacalaureat în sesiunile anterioare vor avea de achitat:

  • Taxa de înscriere pentru proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) pentru candidații care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori proba = 26 lei/probă;
  • Taxa de înscriere pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C)/digitale (proba D) pentru candidații care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori proba = 25 lei/probă;
  • Taxa de înscriere/proba scrisă pentru candidații care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori proba scrisă = 100 lei/probă.

Ce faci dacă nu iei BAC-ul?

Elevii care și-au pierdut orice speranță de a obține diploma de Bacalaureat sau de a merge la facultate, dar care vor totuși să își continue studiile au posibilitatea de a se înscrie la școli postliceale. Acestea au o durată de doi sau trei ani, iar cursurile se desfășoară fie dimineața, fie după-amiaza. Prin urmare, tinerii pot lucra, dacă-și doresc, pe durata studiilor.

de cate ori poti sa dai bac-ul
Ce faci dacă nu iei BAC-ul?

În general, cele mai multe înscrieri se fac la școlile postliceale sanitare. Pentru a obține dreptul la liberă practică, tinerii au obligația să promoveze examenul. Cei pe care-i încântă ideea de a deveni asistenți medicali trebuie doar să prezinte o copie după foaia matricolă după cele 12 clase și să achite, în Capitală, de pildă, peste 2.000 de lei.

Este lesene de înțeles că cei care nu au diploma de BAC au mai puține șanse pe piața muncii, pentru că opțiunile sunt limitate. Rezultatele slabe înregistrate în ultimii ani la examenul de Bacalaureat i-au făcut pe mulți absolvenți fără diploma să se îndrepte către aceste forme de învățământ.

Fără dimploma de BAC, un tânăr nu poate decât să aspire la un post de muncitor necalificat, în domenii precum agricultură, construcții, restaurante sau retail. Cei care nu reușesc nici măcar să termine liceul au șanse și mai mici pe piața muncii, întrucât locurile de muncă sunt extrem de rare. Salariile sunt, de asemenea, cele minime. De regulă, persoanele din această categorie îngroașă rândurile șomerilor.

Rata de promovare la BAC în 2021

În 2021, rata cumulată de promovare la Bacalaureat (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare), înainte de contestații, a fost de 67,8%, în creștere cu aproximativ 5% față de aceeași etapă de afișare din sesiunea iunie-iulie a anului precedent – 62,9%.

Pentru promoția din 2021, rata de promovare a fost de 73,9% (un plus de 2,5%, comparativ cu aceeași etapă din sesiunea iunie-iulie 2020 – 71,4%). Iată cum a oscilat rata cumulată de promovare a examenului de BAC în ultimii 16 ani pentru Sesiunea iunie-iulie:

BAC 2021: 67,8%

BAC 2020: 62,9%

BAC 2019: 67,2%

BAC 2018: 67,7%

BAC 2017: 72,9%

BAC 2016: 68,1%

BAC 2015: 66,41%

BAC 2014: 60,65%

BAC 2013: 56,4%

BAC 2012: 44,3%

BAC 2010: 69,30%

BAC 2009: 81,47%

BAC 2008: 78,26%

BAC 2007: 82,08%

BAC 2006: 80,48%

BAC 2005: 84,66%

BAC 2004: 84,61%.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...