Ordine de încorporare false, trimise mai multor persoane din Vâlcea. Ministerul Apărării: „Nimic din ceea ce se poate citi în acest document nu corespunde realității”

Ana Anitoiu 10.03.2022, 16:25

Mai multe persoane din județul Vâlcea au primit prin poștă ordine de încorporare false, în contextul războiului ce se desfășoară în Ucraina, la nord de România. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis ce trebuie să facă cei care intră în posesia unor astfel de false documente.

Mesajul Ministerului Apărării despre ordinele de încorporare false

Avertismentul cu privire la faptul că mai mulți oameni au primit prin poștă ordine de încorporare false a fost făcut de presa locală din județul Vâlcea. În urmă cu două săptămâni a mai circulat o astfel de informație falsă referitoare la încorporarea la Baza Deveselu.

În urmă cu trei zile, Ministerul Apărării a publicat un mesaj pe Facebook cu privire la astfel de ordine de încorporare false, după ce au fost semnalate tot în județul Vâlcea.

„Ne-a fost adus în atenție încă un document fals, de data aceasta din județul Vâlcea. Documentul din imagine, fals de la un capăt la altul, se pretinde a fi un așa-zis ordin de încorporare emis de Centrul Militar Județean.

Nimic din ceea ce se poate citi în acest document nu corespunde realității. Am sesizat autoritățile competențe pentru investigarea acestui fals, creat cu intenția evidentă de a manipula și crea panică”, a transmis ministerul, pe Facebook.

Ordine de incorporare false, trimise mai multor persoane din Valcea
Mai multe persoane au primit ordine de incorporare. Foto: unsplash.com

Ministerul Apărării, despre ce trebuie să facă cei care primesc așa-zise ordine de recrutare

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale a transmis că persoanele care primesc astfel de așa-zise ordine de recrutare prin poștă trebuie să sune și să anunțe acest lucru la Centrul Militar Județean sau Biroul de informare Recrutare din zona în care se află. Numerele de telefon sunt disponibile pe site-ul recrutaremapn.ro.

Totodată, Ministerul Apărării Naționale i-a sfătuit pe cei care primesc astfel de documente să nu le fotografieze și să nu le distribuie nici măcar în cercul apropiat de prieteni. În acest fel, nu vor propaga neintenționat această dezinformare în mediul online. Instituția i-a rugat pe români să se informeze din surse oficiale.

În contextul în care mai mulți români au spus că au primit ordine de chemare la centrele militare, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, vineri, la Digi24, că Armata Română nu mobilizează rezerviștii. Oficialul a precizat că nu există niciun plan în acest sens sau pentru a aduce recruță la unități.

Ministrul Apărării a mai spus că a primit personal sute de apeluri telefonice legate de mobilizarea tinerilor și de conflict armat, în contextul războiului din Ucraina. Oficialul a explicat că românii trebuie să stea liniștiți, pentru că fac parte dintr-un sistem politico-militar ce le asigură securitatea în orice situație.

Vasile Dîncu a adăugat că este aproape imposibil ca românii să se gândească la faptul că vreunul dintre ei sau vreo parte din țară va avea de suferit din cauza președintelui rus Vladimir Putin sau a acestei „campanii nebunești de a reface istoria”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...