EXCLUSIV

Pandemia de COVID a explodat în România – infectările s-au dublat în 24 de ore. Ce pățesc copiii bolnavi, alertă în spitale

Adriana Olaru 18.01.2022, 11:21
Pandemia de COVID a explodat în România – infectările s-au dublat în 24 de ore. Ce pățesc copiii bolnavi, alertă în spitale

România se află în plin val de infectări, iar specialiștii estimează că în următoarea perioadă vom ajunge să înregistrăm chiar și 25.000 de cazuri pe zi. În acest context, spitalele s-au pregătit din nou pentru un număr mare de îmbolnăviri. Partea bună este că până acum nu au ajuns mulți români în stare critică în secțiile de Terapie Intensivă, iar formele severe nu sunt atât de multe.

În ultima raportate au fost anunțate 16.760 de cazuri noi, o creștere importantă comparativ cu ziua precedentă când au fost raportate doar 8.118 cazuri în doar 24 de ore. Și numărul morților este destul de mare, 70 de persoane au decedat, dintre care cinci decese anterioare. Practic, dacă ne uităm la cifrele oficiale, vedem că în doar 24 de ore s-a dublat numărul de îmbolnăviri. În acest context, specialiștii spun că trebuie să ne pregătim pentru zile destul de complicate în care vom avea cifre record al pandemiei. Veste bună este că formele de boală nu sunt la fel de grave ca cele date de tulpina Delta.

Sute de copii internați în spitale

Chiar dacă nu vorbim despre forme severe de boală, sute de copii sunt internați în secțiile spitalelor COVID din toată țara, iar unii sunt în stare gravă în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. De obicei, copiii care fac forme grave au și alte boli asociate. În jur de 400 de micuți sunt în acest moment internați în spital, iar 21 de copii sunt în ATI.

Bilanțul infectărilor elevilor și preșcolarilor în 10 zile de la startul anului școlar

„Trebuie să ne testăm când avem suspiciuni, testele și în cazul copiilor se fac acolo unde știm deja. Există și varianta testelor de salivă, sunt mai confortabile, dar mai puțin concludente. Ce știm clar este că varianta Omicron expune mai mult copiii. Prima măsură de bun simț în cazul copiilor mici este să se vaccineze părinții lor, apoi dacă vorbim despre copii mai mari ar trebui să fie vaccinați și ei. Față de variantele precedente este drept că Omicron este mai des întâlnită la copii și sunt puțini cei care au manifestări care ar putea să-i trimită la spital”, a explicat medicul Rodica Tănăsescu.

Dacă ne uităm însă la cifrele din spitale, vedem că în unele zone lucrurile nu arată deloc bine. Spre exemplu, la Spitaluș Grigore Alexandrescu din Capitală secțiile care tratează COVID sunt pline, o situație similară fiind înregistrată și la Spitalul pentru copii Sfânta Maria din Iași.

Cum recunoaștem Omicron

Ca în cazul și celorlalte infecții respiratorii este destul de greu de confirmat, fără un test, dacă este vorba despre Omicron sau Delta. Specialiștii recomandă testarea și, dacă se poate și este necesar, secvențierea genomului, analiză care stabilește clar despre ce variantă virală este vorba.

„Simptomatologia nu este atât de zgomotoasă, sunt de obicei simptome ușoare. Cazurile în care rămânem fără gust și miros sunt mai puțin frecvente, Omicron dă niște simptome mai ușoare, multiplicarea virală este la nivel de gât, nas”, a declarat medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Balș din Capitală.

Singura varinată care ne ajută să fim mai feriți de forme grave de COVID este în continuare vaccinarea, însă chiar și în aceste condiții sunt foarte puțini cei care vor să-și facă doza booster. Până acum, anunță coordonatorii campaniei de vaccinare, peste 7.900.000 de persoane s-au vaccinat cu schema completă, iar peste 2.200.000 de români s-au vaccinat și cu doza rapel. Specialiștii mai spun că doza booster ajută și mai mult în privința infectării cu varianta Omicron.

Urmăriți Impact.ro și pe