Verdict dur după greșelile grave de arbitraj din Liga 1: „Nu au valoare, sunt foarte, foarte slabi”

Andrei Cezar, Gabriel Peneș 07.12.2021, 14:31
Verdict dur după greșelile grave de arbitraj din Liga 1: „Nu au valoare, sunt foarte, foarte slabi”

Etapa a 18-a a Ligii 1 a fost dominată de greșeli mari de arbitraj. Cele mai evidente au avut loc în meciurile dintre FCSB și UTA Arad, scor 2-1, CSU Craiova – FC Botoșani, 2-2 și Chindia – CFR Cluj, 0-1. Specialiștii spun că astfel de erori vin ca urmare a lipsei de valoare a arbitrilor români.

Greșelile de arbitraj din Liga 1 puse pe seama lipsei de valoare a arbitrilor

Până la implementarea sistemului VAR în Liga 1, echipele nu pot face altceva decât să accepte greșelile de arbitraj care în unele cazuri pot influența soarta partidelor. S-a întâmplat în trei dintre jocurile ultimei runde.

La partida dintre Chindia și CFR Cluj, de sâmbătă, centralul Radu Petrescu, arbitru cu ecuson FIFA, a lăsat jocul să continue, după ce Valentin Costache a atins mingea cu mâna înainte de a-i pasa decisiv lui Omrani, care a înscris singurul gol al partidei.

În meciul FCSB – UTA, de duminică, roș-albaștrii au primit ”cadou” două penalty-uri din partea centralului Marian Barbu. Primul, la un presupus fault comis de Roger asupra lui Octavian Popescu. Reluările au arătat, însă, că nu a existat niciun contact. A doua lovitură de la 11 metri a fost acordată pentru un henț comis de Vinko Medimorec, care a blocat cu mâna execuția lui Valentin Gheorghe. Chiar dacă hențul a fost evident, în prealabil, centrarea lui Dumiter a venit din afara terenului, fapt neremarcat de niciunul dintre arbitri.

În întâlnirea dintre CSU Craiova și FC Botoșani, Istvan Kovacs a greșit de ambele părți. Mai întâi la primul gol marcat de olteni prin Elvir Koljic. Anterior șutului acestuia, Andrei Ivan l-a faultat pe portarul gazdelor, Eduard Pap, iar în loc de fault în atac, arbitrul a validat reușita oaspeților.

A doua mare eroare de arbitraj a avut loc în minutul 42, la golul de 2-1 pentru FC Botoșani. Joyskim Dawa a primit o pasă din lovitură liberă și deși se afla în poziție evidentă de ofsaid, arbitrii au lăsat jocul să continue. Dawa a pasat ulterior decisiv pentru reușita lui Malcom Edjouma.

Dinu Gheorghe consideră că în momentul de față, cei mai mulți arbitri români sunt lipsiți de valoare.

„Nu au valoare, sunt foarte, foarte slabi”

Arbitrii care greșesc la momentul ăsta nu au mintea să aibă o manieră ca să nu își dea nimeni seama că ajută o echipă. Ei sunt slabi, nu simt. Eu spun că nu au valoare, sunt foarte, foarte slabi. Au făcut această meserie doar pentru că le plăcea fotbalul, dar nu au nicio legătură cu fenomenul ăsta.

Noi avem doar doi arbitri care merită să fie pe lista FIFA și aici mă refer la Hațegan și Kovacs, restul au fost puși ca să nu pierdem locurile oferite de FIFA. În cazul lor, nimeni nu are curaj să încerce să le inducă cum să arbitreze, dar la ceilalți…”, a spus Dinu Gheorghe, citat de prosport.ro.

Și Ilie Dumitrescu, fost component al Generației de Aur, a avut o reacție extrem de dură la adresa arbitrilor. Într-o paralelă dintre fotbal și educație, ”Mister” i-a asemănat pe arbitri cu elevii corigenți.

E ca și cum trimiți corigenții la olimpiadă. Deci greșești în campionat, faci foarte multe greșeli, și apoi mergi în Europa să ne reprezinți”, a declarat Ilie Dumitrescu, la Digi Sport Special.

Urmăriți Impact.ro și pe