Țara pe care Klaus Iohannis a dat-o românilor ca exemplu de vaccinare. ”Acolo s-a renunțat la toate restricțiile”

Iancu Andreea 28.09.2021, 08:06
Țara pe care Klaus Iohannis a dat-o românilor ca exemplu de vaccinare. ”Acolo s-a renunțat la toate restricțiile”

Șeful statului a vorbit recent, în cadrul vizitei președintei Comisiei Europene în România, despre numărul reduc de români care s-au vaccinat în țara noastră și despre necesitatea imunizării pentru a scăpa de pandemie. Discursul liderului de la Cotroceni a încercat să aducă un argument solid, prin exemplul unui alt stat. În țara din Europa, pe care președintele Klaus Iohannis a dat-o exemplu de vaccinare, s-a renunțat la restricțiile care astăzi îi deranjează pe mulți dintre români. Totodată, Iohannis a transmis asigurări că va discuta cu premierul pentru a analiza care este motivul pentru care românii ezită să se vaccineze anti-covid.

Exemplu de vaccinare pentru români, din partea președintelui Iohannis. Care este țara în care s-au eliminat toate restricțiile

În urmă cu o zi, vizita președintei Ursula von der Leyen în România pentru aprobarea PNRR a avut printre liderii marcanți ai țării noastre și prezența președintelui Iohannis. Acesta a vorbit despre campania de vaccinare anti-covid din țara noastră și s-a referit în special la numărul redus de români care s-au imunizat. Președintele Klaus Iohannis a oferit totodată drept exemplu de vaccinare țara din Europa în care s-au eliminat toate restricțiile datorită gradului ridicat de vaccinare în rândul populației. Oficialul român susține că dispunem de arma împotriva pandemiei însă nu o folosim.

Președintele a dat exemplu Danemarca, un stat unde procentul de vaccinare se apropie de maxim și unde oamenii și-au reluat liniștiți viețile. În ciuda faptului că există îmbolnăviri raportate în rândul populației, numărul deceselor sau pacienților din terapie intensivă este unul cu mult redus. Pe de altă parte, România raportează mii de cazuri zilnic, iar cifrele din spitale sunt îngrijorătoare, numărul deceselor și al pacienților de la ATI crescând constant.

La noi sunt foarte mulți români care s-au vaccinat. Astăzi am cerut date și am văzut că s-au distribuit sau au fost date peste 10 milioane de doze de vaccin. Sunt aproape cinci milioane și jumătate care sunt vaccinați cu schema completă. E păcat că sunt așa puțini. Dacă ne uităm un pic la ce se întâmplă în Europa, acum câteva zile, de exemplu am citit un articol despre Danemarca. În timp ce noi avem mii și mii de noi cazuri zilnice și, din păcate, și internați în ATI și decese, în Danemarca s-a renunțat la toate restricțiile. De ce? Fiindcă s-au vaccinat în Danemarca cam toți, a menționat Iohannis.

Țara pe care Klaus Iohannis a dat-o exemplu de vaccinare pentru că s-a renunțat la toate restricțiile
Președintele Iohannis, alături de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și premierul Florin Cîțu

„Avem arma cu care putem să terminăm pandemia și n-o folosim”

Președintele Iohannis a explicat și faptul că România are resurse pentru a imuniza un număr considerabil de cetățeni, însă, din păcate, românii nu apelează la vaccin, singura armă, spune oficialul, pe care o avem împotriva virusului care a generat pandemia. Liderul de la Cotroceni a menționat că se va ocupa, împreună cu premierul Florin Cîțu, de analizarea campaniei de vaccinare din România pentru a identifica ce îi face pe români reticenți.

Doze am fi avut și noi și dacă ne-am fi vaccinat cu toții, așa cum și premierul și eu și mulți alții au recomandat, n-ar fi trebuit să mai purtăm mască, puteam să mergem oriunde în liniște. Puteam să ne întâlnim, puteam să avem concerte, spectacole, întâlniri de tot felul fără nicio restricție. Ce i-a făcut pe mulți să fie reticenți vom vedea.

De asemenea, președintele Iohannis a menționat că va încerca să găsească soluții pentru a repune în funcțiune campania de vaccinare din țara noastră, încercând să îi convingă pe cei care încă nu s-au imunizat. Klaus Iohannis a făcut referire în special la bolnavii care au de suferit în această perioadă în spitale, dar și la familiile celor care au pierdut oameni dragi din cauza covid-19.

În acest sens pot să vă spun că, împreună cu premierul am discutat să ne întâlnim încă din această săptămână să reevaluăm campania de vaccinare și să vedem cum putem s-o repunem pe roate. Este un paradox! Noi suntem în plină pandemie, avem arma cu care putem să terminăm pandemia și n-o folosim. E foarte păcat, probabil unii mai sunt reticenți, alții necesită poate încă mai multe zile de gândire, alții vor date suplimentare. Vom vedea cum putem să-i convingem pe cât mai mulți. Este păcat să stăm cu atâția bolnavi, cu atâția oameni care suferă la ATI, cu atâtea familii îndoliate când am putea să terminăm foarte repede această fază acută a pandemiei prin vaccinare, a spus președintele României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...