SPECIAL

Oameni merituoși, de certă valoare, care au fost excluși în mod nedrept din scrierile istorice. SPECIAL

Dan Mlădinoiu 25.08.2021, 11:50
Oameni merituoși, de certă valoare, care au fost excluși în mod nedrept din scrierile istorice. SPECIAL

Pentru că însăși istoria ca știință nu este integral una exactă, ci adeseori interpretată subiectiv, în funcție de interese de tot soiul, cad victime acestor puncte de vedere lipsite de imparțialitate oameni, idei, fapte, locuri. Asistăm astfel la un gen de injustă cenzură și, implicit, la o denaturare a adevărului. Indiferent cât de crud ar fi acesta.

Rolul derulării exacte a istoriei este unul educativ, menit a informa omenirea despre ce și cum s-au desfășurat anumite evenimente, mai mult sau mai puțin importante, de-a lungul timpului. Unii cercetători, inventatori, adepți ai noului, deschizători de drumuri au fost consemnați în istorie. Alții au fost omiși, trecuți la un index posibil a nu fi accesat vreodată.

Urmează o serie de personaje scoase pe nedrept din contextul factual și temporal al existenței lor. I-am putea numi ghinioniști fără nicio vină.

1. Ub Iwerks, caricaturistul lui Mickey Mouse

Deși Walt Disney a făcut o primă schiță, Iwerks a fost omul care a desenat versiunea finală a lui Mickey Mouse pe care o cunoaștem astăzi. Apoi a trecut la animarea primelor cinci desene ale celebrului șoricel. Cu toate că erau prieteni, cei doi au traversat o perioadă de ostilitate reciprocă, întrucât întregul merit i-a revenit finalmente lui Disney. Ulterior, Ub Iwerks a avut totuși un succes uriaș prin crearea parcului său tematic „IwerksLand Paris”.

2. Cleisthenes, tatăl democrației ateniene

Decesul său este estimat a fi survenit între 508 și 402 î.Hr. Moartea a fost una lentă, fără o suferință îndelungată. Cleisthenes este considerat astăzi de mulți drept „tatăl democrației”. El a efectuat mai multe reforme care au fondat democrația elenă, cum ar fi dreptul de vot pentru toți cetățenii, însă cea căreia i-a fost atribuit meritul este Ecclesia (o instituție statală ateniană), precum și unui consiliu format din 500 de oameni (Boule) care propun legi și gestionează finanțele, afacerile zilnice ale orașului.

3. Elisha Kane, exploratorul american

Doctor, ofițer și explorator, Elisha Kane este cunoscută și astăzi pentru că a trasat conturul coastelor dintre Canada și Groenlanda, aventurându-se mai la nord decât orice explorator al timpului său. Obiectiv atins. Abandonându-și nava prinsă în gheață, a început împreună cu echipajul său un marș de 83 de zile în nordul îndepărtat. Echipajul transporta răniții și doar unul a murit în timpul acestei lungi călătorii. Se spune că ceremonialul de înmormântare a fost cel mai mare din Statele Unite după cel al lui Abraham Lincoln.

Oameni merituoși, de certă valoare, care au fost excluși în mod nedrept din scrierile istorice
Ub Iwerks

4. Mary Anning, paleontolog autodidact

În timp ce începuse să recupereze fosile pentru a le vinde amatorilor, Mary Anning a făcut multe descoperiri în acest domeniu. Piesa ei de rezistență în paleontologie va rămâne cea a scheletului unui Plesiosaur, în 1821, (reptilă marină care a trăit în prima parte a Jurasicului). A fost a fost rareori creditată pentru descoperirile sale, deoarece multe au fost atribuite colecționarilor cărora le-a vândut. Va fi uitată după moartea sa și abia în ultimele decenii i se va acorda în sfârșit atenția cuvenită. Tocmai în 2010, avea să fie clasată printre cei mai influenți zece oameni de știință din istoria britanică de către Royal Society.

5. Heinrich Göbel, inventatorul lămpii cu incandescență

Deși această invenție a fost atribuită lui Thomas Alva Edison, misterul despre paternitatea lămpii incandescente ar putea fi clarificat demonstrându-se că inginerul german de mecanică fină, H.Göbel ar fi produs invenția în 1854, cu 25 de ani înainte de american. Neamțul neavând brevet, Edison a fost considerat inventatorul original, dar astăzi, în multe țări, această invenție este atribuită celui care a emigrat în Statele Unite (Gobel).

6. Witold Pilecki, infiltratul din Auschwitz

Lider de rezistență polonez și agent de informații, Pilecki s-a oferit voluntar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a fi închis în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Odată ajuns în interior, el informează aliații occidentali cu privire la condițiile prizonierilor și la atrocitățile comise acolo. A scăpat din lagăr în 1943 după doi ani și jumătate de închisoare și a luat parte la Răscoala de la Varșovia în anul următor. El va fi executat în 1948 și toate acțiunile sale vor fi mascate până în 1989 de către regimul comunist polonez. Astăzi este considerat „unul dintre cei mai mari eroi ai războiului”.

Oameni merituoși, de certă valoare, care au fost excluși în mod nedrept din scrierile istorice
Witold Pilecki

7. Margaret Higgins Sanger

A fost o activistă americană de supraveghere a procesului nașterii umane, scriitoare și asistentă medicală. A luptat pentru dreptul la contracepție și libertatea de exprimare. Lucrând ca moașă și asistentă medicală în cele mai sărace cartiere din New York, ea a asistat la multe nașteri și avorturi spontane. Contracepția era considerată în acel moment obscenitate (legea Comstock) și va reuși să înființeze liga pentru controlul nașterilor (care va deveni ulterior planificarea familială). Margaret Sanger a fost un personaj cheie în accesul la contracepție.

8. Mbaye Diagne, erou în timpul genocidului ruandez

Căpitanul Mbaye Diagne a fost un ofițer senegalez care a jucat un rol esențial în timpul genocidului din Rwanda. După ce a salvat mulți copii asigurându-le trecerea în siguranță în afara țării, el a efectuat mai multe exfiltrări riscante pe cont propriu, ascunzându-i pe membrii facțiunii tutsi în mașina sa pentru a-i evacua din țară către facilitățile ONU. Omorât de un obuz în 1994, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a creat o medalie în numele său pentru curajul excepțional. Estimările numărului de vieți pe care le-ar fi salvat variază, uneori depășind 1.000.

9. Hedy Lamarr, actriță și inventator

Această actriță austriacă, care a performat sub îndrumarea unor regizori de prestigiu din vremea sa, și-a pus amprenta și în istoria științifică. Prin colaborarea cu George Antheil (de asemenea compozitor și inventator), ea a inventat un sistem de codificare a transmisiilor prin spectru răspândit. Acest lucru a ajutat la prevenirea interceptării informațiilor de către forțele inamice. Principiul va inspira, printre altele, tehnologia WI-FI și telefonia mobilă.

Oameni merituoși, de certă valoare, care au fost excluși în mod nedrept din scrierile istorice
Hedy Lamarr

10. Franck Wilson, agentul fiscal din spatele arestării lui Al Capone

În timp ce Eliot Ness, celebrul polițist din “Grupul celor Nouă”, încerca să-l trimită după gratii de ceva timp, Al Capone rămânea intangibil. În cele din urmă, faimosul gangster din Chicago va fi arestat pentru o infracțiune oarecum neașteptată. Anume, evaziunea fiscală. Persoana din spatele acestui cap de acuzare este Franck Wilson, un agent fiscal american. Deși faima i- a revenit lui Eliot Ness (poveste relatată în filmul Incoruptibilii), probabil că succesul nu ar fi fost posibil fără aportul important al acestui agent.

(surse: Dailygeekshow, Craked, Odyssey)

Urmăriți Impact.ro și pe