BLINDHub, șansa nevăzătorilor pentru găsirea unui loc de muncă. Ce face mai exact această aplicație inovativă

Andrei Cezar 29.10.2020, 15:47

Nevăzătorii din România au acum o șansă importantă pentru a accede mai ușor pe piața muncii și a se integra într-un mod facil în colectivitățile educaționale universitare cu ajutorul unei platforme digitale. Miercuri a fost lansată aplicația BLINDHub, iar prin intermediul acesteia persoanele cu deficiențe de vedere își pot găsi mai ușor un loc de muncă sau pot accede fără alte impedimente la facultățile pe care și le doresc. În România există, la ora actuală, zeci de mii de astfel de persoane care își doresc să se angajeze sau să își schimbe jobul cu unul mai bun. Aplicația mobilă a fost lansată de Asociația Nevăzătorilor din România în parteneriat cu Universitatea București și Fundația Orange, iar costul întregului proiect se ridică la 100.000 de euro.

BLINDHub, o șansă pentru nevăzătorii din România de a accede mai ușor pe piața muncii

Aplicația va strâge la un loc angajatori, universități și nu în ultimul rând persoane nevăzătoare dornice de a-și construi o carieră sau a-și schimba domeniul de activitate. Clasicul CV va fi înlocuit cu un video-CV, prin care aplicanții se vor putea descrie și își vor putea enumera studiile, experiența profesională și abilitățile pe care le au. Ulterior vor putea aplica pentru job-ul dorit printr-un simplu click.

”Această sesiune video, această conectare stabilită direct între angajator și persoana cu deficiențe de vedere permite printr-un simplu click să trimită un request (cerere, n.r.) în sistem, iar persoana care vede CV-ul încărcat poate să accepte o întâlnire virtuală, o discuție înainte de a ajunge să fie angajat.”, a declarat pentru Impact.ro Mihai Tomescu, expert în cadrul proiectului BLINDHub.

Tânărul face și el parte din categoria persoanelor cu dizabilități de vedere, așa că știe cel mai bine cât de greu îi este unui om cu o astfel de deficiență să se angajeze.

”Noi vorbim acum de schimbarea trendului digital. Schimbarea faptului că persoanele cu dizabilități vor să participe la mai multe interviuri, vor să discute mult mai mult și tocmai din acest motiv credem că o aplicație care să faciliteze acest lucru de la distanță ar ușura foarte mult participarea pe piața muncii. Gândiți-vă că pentru a merge la un interviu trebuie să traversezi un oraș, să schimbi câteva mijloace de transport în comun, de multe ori un oraș nu este accesibil, iar noi tocmai asta facem, creăm punți de legătură digitală.”, a mai declarat Mihai Tomescu.

Potrivit expertului, aplicația BLINDHub se va diferenția de celelalte aplicații pentru job-uri care există în prezent pe piață prin trei caracteristici:

”În primul rând, aplicația pe care am lansat-o va fi destinată strict persoanelor cu deficiențe de vedere. Va fi complet accesibilizată, va putea fi utilizată cu ajutorul cititorului de ecran de pe telefoanele mobile pe care le utilizează persoanele cu deficiențe de vedere. În al doilea rând, va permite această încărcare a unui video-CV, în momentul de față nicio aplicație nu face acest lucru. Și va permite inclusiv această conectare la mediul universitar, de a avea resurse care țin de oferta educațională, facilitățile pe care le oferă anumite centre universitare, etc. Deci este o aplicație care unește trei dimensiuni: persoane cu dizabilități, mediu universitar și mediul de angajare.”

BLINDHub - aplicatia pentru nevazatori Mihai Tomescu - expert in cadrul proiectului
BLINDHub – aplicatia pentru nevazatori
Mihai Tomescu – expert in cadrul proiectului

Multe companii sunt interesate să angajeze persoane cu dizabilități de vedere

În prezent, la nivelul Universității din București, spre exemplu, există mai mulți studenți cu deficiențe de vedere. Prorectorul instituției, Magdalena Platis, ne-a mărturisit că aplicația nou-lansată va avea ”un impact colosal” în rândul viitorilor studenți nevăzători.

”Pe mine ceea ce mă bucură nu este neapărat accesul la informație cu privire la oferta educațională, din perspectiva universității, cât ceea ce este după, mai exact creșterea șanselor de angajare pentru acești tineri.”, a declarat Magdalena Platis.

Prorectorul celei mai importante instituții de învățământ superior din țară le recomandă oamenilor care suferă de această dizabilitate să lase orice temere deoparte și să urmeze studiile pe care și le doresc, indiferent de vârsta pe care o au.

”Să creadă în ei și să apese pe un buton! Sunt la distanță de un singur click să afle informația. Ușile noastre sunt toate deschise la nivel de facultăți și la nivel de asociații ale studenților.

Educația la noi nu este numai până la 18 ani, deci îi așteptăm nu doar pe tineri ci pe oamenii de toate vârstele, pentru că vorbim de educație pe tot parcursul vieții.”, a mai precizat prorectorul Universității din București.

Semnale pozitive au venit din partea multor companii private. Sorin Mocanu este medic și director general în România al unei companii oftalmologice cu sedii în mai multe țări din întreaga lume. El spune că obiectivele pe care și le-au propus încă de la început au fost de a fi alături de persoanele nevăzătoare din țara noastră.

”Obiectivele aplicației (BLINDHub – n.r.) sunt foarte generoase. Când vor fi puse în practică, în mod cert va fi o oportunitate pentru majoritatea companiilor care sunt interesate de incluziunea socială a pacienților cu dizabilități și în special a celor cu dizabilități oftalmologice.” a precizat Sorin Mocanu.

Aplicația BLINDHub va fi disponibilă peste câteva luni atât pe sistemele Android, cât și IOS. Proiectul costă 482.000 lei și este finanțat de Fundația Orange.

Urmăriți Impact.ro și pe