500.000 de români rămân fără asigurare la mașină. Intră în vigoare pe 11 mai

Ana Anitoiu 02.05.2022, 15:35
500.000 de români rămân fără asigurare la mașină. Intră în vigoare pe 11 mai

500.000 de români rămân fără asigurări la mașină. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că acestea vor înceta săptămâna viitoare, pe 11 mai, chiar și în cazul în care perioada lor de valabilitate depășește data menționată. Șoferii trebuie să respecte câteva reguli pentru a-și recupera banii și ca să nu primească amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

Motivul pentru care 500.000 de șoferi rămân fără asigurare la mașină

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, vor înceta la data de 11 mai polițele RCA emise de societatea City Insurance, după ce Tribunalul București a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment ce a fost formulată de ASF.

„Tribunalul București a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de ASF pe numele societății SAR City Insurance SA pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, articolul 262,

în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleași condiții, se vor denunța și contractele de reasigurare”, a transmis ASF.

500.000 de romani raman fara asigurare la masina
Politele RCA de la City Insurance vor inceta pe 11 mai

Ce trebuie să facă șoferii care vor să-și recupereze banii

Posesorii de polițe RCA emise de City Insurance ale căror contracte vor fi denunțate automat pe 11 mai pot cere să le fie returnată partea din prima de asigurare proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare.

De exemplu, în cazul în care polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră pe 11 septembrie, clientul are dreptul să ceară returnarea unei treimi din valoarea primei plătite, proporțional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare. Însă, clienții City Insurance pot cere returnarea părții din primă și înainte de 11 mai, dacă se hotărăsc să denunțe polița din proprie inițiativă.

Cine nu își poate recupera banii

Pe de altă parte, cei care sunt implicați din postura de păgubit în accidente provocate de asigurați RCA ai City Insurance, care nu au cumpărat o poliță nouă după data de 11 mai, nu vor putea fi despăgubite în baza poliței City Insurance. Nici în cazul în care polița se află încă în perioada de valabilitate.

În cazul în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese, terții păgubiți se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiți din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS). Altfel, ei nu pot apela la niciun organism sau asigurător și vor fi nevoiți să ceară reuperarea prejudiciului de la șoferul vinovat.

Potrivit Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), la data de 11 mai, când va avea loc denunțarea automată a contractelor de asigurare, vor mai fi în vigoare 498.255 de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance.

Cine poate primi amenzi între 1.000 și 2.000 de lei

Astfel, primul pas pe care trebuie să-l facă șoferii vizați, dacă vor să-și recupereze banii, este să denunțe polița. Trebuie să acceseze site-ul Fondului de Garantare a Asiguraților, fgaromania.ro, să completeze cererea de restituire a banilor și să o trimită online.

Ulterior, fondul va face un calcul aferent perioadei rămase, iar sumele rezultate le vor fi restituite șoferilor. Însă, condiția este să nu existe nicio daună pe polițele lor. Conducătorii auto aflați în această situație trebuie să-și facă o nouă poliță RCA.

Altfel, dacă vor circula fără poliță RCA, șoferii vor risca să primească amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. În plus, riscă să le fie reținut certificatul de înmatriculare sau plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...