5 rețete delicioase care îți vor schimba radical modul în care vezi varza de Bruxelles

5 rețete delicioase care îți vor schimba radical modul în care vezi varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles poate avea o reputație mai puțin bună, dar aceste rețete delicioase fac ca felurile de mâncare plictisitoare și fierte să fie de domeniul trecutului. De la o pizza crocantă cu blat de prosciutto până la o salată ușoară, un chef celebru ne arată de ce este nevoie pentru a obține rețeta perfectă de varză de Bruxelles în cinci moduri unice. Nu vei mai mânca niciodată o varză de Bruxelles plictisitoare și fiartă!

1. Varză de Bruxelles gratinată

„Acesta este garnitura perfectă de pus lângă curcan sau pui prăjit”, spune bucătarul Nicole McLaughlin.

„Slănină, plus varză de Bruxelles, reprezintă o pereche perfectă”, a adăugat celebrul chef.

Această combinație crocantă și savuroasă este și mai delicioasă cu smântână groasă, pesmet și parmezan.

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade C. Unge ușor o tavă de copt. Între timp, fierbe o oală mare cu apă ușor sărată. Adaugă varza de Bruxelles și gătește-o până când se înmoaie, aproximativ 8 minute. Scurge-o într-o strecurătoare, apoi scufund-o imediat în apă cu gheață timp de câteva minute până se răcește bine. Odată ce varza de Bruxelles s-a răcit, scurge-o bine și taie-o în jumătăți sau sferturi, în funcție de mărime.

Între timp, pune slănina într-o tigaie mare și adâncă și gătește la foc mediu-mare, întorcând-o din când în când, până când se rumenește ușor, aproximativ 5 minute. Redu flacăra și adaugă varza de Bruxelles. Condimentează cu sare și piper, apoi amestecă timp de aproximativ 1 minut, pentru a distribui uniform condimentele. Aranjează baconul și varza de Bruxelles pe vasul de copt pregătit. Toarnă uniform smântâna peste varza de Bruxelles, apoi presară deasupra pesmet și parmezan. Împrăștie bucăți de unt peste pesmet. Coace în cuptorul preîncălzit până când devine aurie, 20 până la 25 de minute.

2. Chips-uri de varză de Bruxelles

Nu te-ai gândit niciodată la varza de Bruxelles ca la o gustare crocantă, nu-i așa? Ei bine, mai gândește-te. Folosește frunzele exterioare ale legumelor pentru a face chips-uri crocante și aromate, care sunt o modalitate delicioasă de a-ți potoli foamea. McLaughlin stropește frunzele de varză cu ulei de măsline, muștar de Dijon, fulgi de ardei roșu și sare înainte de a le întinde pe o tavă și de a le coace la cuptor, până ce devin crocante.

3. Pizza cu varză de Bruxelles și prosciutto

Rumenește frunzele de varză tăiate în puțin ulei de măsline și întinde-le pe blatul de pizza cumpărat din magazin sau făcut de tine. Creează o pizza unică și memorabilă. Începe prin a carameliza ceapa roșie, apoi unge cu generozitate crusta cu ulei de măsline. Pune pe blatul de pizza ceapă, varză de Bruxelles, brânză feta, prosciutto și mozzarella, pentru un fel de mâncare pur și simplu delicios.

4. Salată de varză de Bruxelles cu mere și merișoare

O salată gustoasă este o modalitate distractivă prin care te poți îndrăgosti de varza de Bruxelles. Amestecă varza dată prin răzătoare cu un sos de muştar cu miere, seminţe de floarea soarelui, mere feliate şi merişoare, pentru un final irezistibil de dulce şi acidulat.

„Pregătește această salată și alege un pui la rotisor, pentru o cină de toamnă grozavă”, spune Nicole.

5. Varză de Bruxelles prăjită la tigaie

Gătitul verzei de Bruxelles în puțină untură nu este o idee deloc rea.

„Îmi place să tai varza de Bruxelles în treimi, deoarece se va rumeni frumos în tigaie și va împrumuta din aroma grăsimii”, dezvăluie chef McLaughlin.

Nucile de pin îi conferă o gust aparte, în timp ce ceapa verde adaugă o notă de prospețime.

Cum trebuie să procedezi

  • Pune baconul într-o tigaie mare și adâncă. Gătește la foc mediu-mare până devine crocantă. Scurge-o de surplusul de ulei, rezervând 2 linguri de untură, sfărâmă carnea și dă-o deoparte.

    În aceeași tigaie, topește untul cu untura de bacon la foc mediu. Adaugă nucile de pin și gătește-le, amestecând până se rumenesc. Adaugă varza de Bruxelles și ceapa verde în tigaie, asezonează cu sare și piper. Gătește la foc mediu până când mugurii devin fragezi, 10 până la 15 minute. Completează cu slănină mărunțită chiar înainte de servire.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...