SPECIAL

46 de ani de la nașterea disidenței românești. Ziua în care scrisoarea lui Paul Goma a fost citită la Europa Liberă

Daniela Alexandru 09.02.2023, 10:47
46 de ani de la nașterea disidenței românești. Ziua în care scrisoarea lui Paul Goma a fost citită la Europa Liberă

Disidența anticomunistă a fost una dintre caracteristicile de bază ale regimului comunist, desigur, fără voia acestuia. Lupta partidului unic cu această manifestare, ce s-a întins pe mai multe domenii, precum cel social, educațional, politic, dar mai ales cultural, a însemnat ani de temniță pentru majoritatea celor care erau prinși și uneori moarte.

Nașterea disidenței românești

Acum 46 de ani, în 9 februarie 1977, se auzea la postul de radio Europa Liberă scrisoarea scriitorului Paul Goma, adresată lui Nicolae Ceaușescu, prin care acesta se solidarizează cu prostestatarii anti-comuniști al Chartei 77 din Cehoslovacia. Acesta a fost considerat „actul de naștere” al disidenței românești.

Charta 77 a fost prima mișcare de disidență intelectuală organizată, iar această mișcare era fondată de marii intelectuali ai Cehoslovaciei, jurnaliști, istorici, scriitori sau filosofi, iar dintre numele importante îi amintim pe Václav Havel sau pe filozoful Jan Patočka. Textul chartei circula ilegal, în samizdat, însă a ajuns să fie cunoscut marilor radiouri ale vremii, precum Europa Liberă sau Vocea Americii.

Mișcarea de disidență din România a început cu această scrisoare a lui Paul Goma. El deja făcuse ani buni de pușcărie în țară pentru susținerea susținerea cauzei unor persoane aflate sub anchetă. Cu toate acestea, „răzvrătitul” Goma se va înscrie în Partidul Comunist în 1968, însă este dat afară în 1971, după ce publică romanul „Ostinato” în Germania Occidentală, carte ce fusese masiv cenzurată în România.

Paul Goma, scrisoare către Nicolae Ceaușescu
Paul Goma, scrisoare către Nicolae Ceaușescu

Ce scria în scrisoare

Apogeul disidenței lui Paul Goma este atins odată cu citirea scrisorii sale către Nicolae Ceaușescu la Postul de radio Europa Liberă. Acolo, Goma îl îndemna pe președintele țării să susțină Charta 77, spunând, de asemenea, că doar doi oameni nu se tem de Securitate: el și cu președintele.

„Domnule Ceauşescu

Înţeleg că înalta Dumneavoastră semnătură nu va accepta niciodată să se aşeze lîngă a unui simplu cetăţean – şi încă a unui scriitor (şi acela fără talent). Dar chiar dacă se va întîmpla această minune, ce se poate face numai cu două semnături? Ar putea semna şi soţia mea, dar situaţia nu se va schimba: dacă s-au găsit 30 de unguri, atunci, proporţional, ar fi nevoie de 90 de români semnatari. Hai 50; măcar 10. Dar de unde atîţia? V-am mai spus: românii se tem de Securitate. Rezultă că, în România, doi inşi nu se tem de Securitate: Domnia Voastră şi cu mine.”

Goma este arestat imediat după citirea acestei scrisori în spațiul public, însă regimul se vede obligat să îl elibereze după ce există reacții internaționale.

Paul Goma, „Soljenițîn al României”, după cum l-a numit Eugen Ionescu, s-a stins din viață în 2020, la Paris, unde fusese expulzat de regimul comunist pentru că devenise un disident mult prea cunoscut ca să mai poată fi întemnițat sau ucis. Aici, scrisoarea întreagă!  

Urmăriți Impact.ro și pe