EXCLUSIV

35 de familii vor avea o locuință de Sărbători după ani de chin. Viceprimar: „Aveau repartiția la ceva ce nu exista, nu mai erau pe lista de așteptare”

Gabriela del Pupo 28.11.2022, 20:44
35 de familii vor avea o locuință de Sărbători după ani de chin. Viceprimar: „Aveau repartiția la ceva ce nu exista, nu mai erau pe lista de așteptare”

Vești bune pentru parte din locuitorii care stau de ani de zile în chirie sau pe străzi din Prelungirea Ghencea. 35 de familii s-ar putea muta în casă nouă de sărbători și cauza lor ar putea fi deblocată pentru restul familiilor în curând. Motivul pentru care Primăria Capitalei nu a putut finaliza lucrarea de construcție a blocului în care aceste familii primiseră repartiție este faptul că acesta este deținut de Compania Municipală Imobiliară. Impact.ro a stat de vorbă cu viceprimarul USR Horia Tomescu, care spune că această situație s-ar putea schimba astfel încât lucrarea să poată fi finalizată.

„Acel bloc, ne-a spus și Curtea de Conturi, nu aparține Municipiului București”

Săptămâna viitoare în Consiliul General al Capitalei ar putea fi deblocată situația a 114 familii care au și protestat în fața Primăriei pe 12 noiembrie pentru că așteaptă repartiții într-un bloc care se construiește de aproape 3 ani. Locuitorii nu pot nici renunța la repartiția pe care au primit-o cu greu, dar nici nu pot trăi pe străzi sau în chirii plătite ani de zile doar din banii lor. De ajutorul din partea primăriei pentru chirii se bucură doar o parte din ei și doar de astă vară.

„Eu nu cred că va avea opreliști din partea Consiliului, consilierii USR au venit încă din luna iulie cu un proiect pentru toate cele 114 familii, un ajutor de chirie până se edifică acel bloc care a fost repartizat fără ca el să existe. Acel bloc, ne-a spus și Curtea de Conturi, nu aparține Municipiului București, aparține Companiei Municipale Imobiliare, și trebuie împărțită cartea aceea funciară în două bucăți pentru a putea să să îl trecem în proprietatea Municipiului București ca să putem să continuăm construcția.

În afară de aceste familii mai sunt câteva zeci de cazuri, sau chiar sute, acele familii au așteptat, unele, peste 10 ani pentru obținerea unei repartiții, ele au fost, primele 114 cazuri, pentru că se face o prioritizare.”, spune viceprimarul Horia Tomescu.

Problema acestor familii a fost că odată ce au primit repartiția în blocul care nu s-a mai construit, aceste persoane au ieșit de pe lista de repartiții.

„Aveau repartiția la ceva ce nu există, nu mai erau pe lista de așteptare, între timp s-au mai eliberat case, în ultimii doi ani probabil că am avut 7-8 case pe care le-am repartizat altor case sociale. Disperarea lor este de înțeles pentru că blocul s-a blocat, nu poate fi continuat, dar ei au primit ajutoarele sociale ca și până la repartiție. Aici nu s-a schimbat nimic.”, a mai precizat viceprimarul.

Pentru cei care se văd în cazul de a fi evacuați există soluții însă ele sunt doar temporare.

„Unde să ne ducem? Măcar să ne primească muncitorii în containerele lor”

Pe 12 octombrie, în urma unui articol scris de Libertatea.ro despre drama familiei Sârbu, care locuia de o viață pe Prelungirea Ghencea 47, Primăria Sectorului 6 le-a oferit o locuință de urgență prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6. Aceștia aveau termen de 24 de ore să elibereze casa care urma să fie demolată și se treziseră cu jandarmii la ușă. Imobilul se află pe culoarul de expropriere, însă Laurențiu (64 de ani) și soția lui, Carmen (57 de ani), nu au primit banii de la PMB. 95.000 de euro, potrivit documentelor încheiate în urmă cu 8 ani. Doar bărbatul are serviciu, astfel că o chirie de câteva sute de euro pe lună nu-și permit, iar la rude nu au găsit adăpost, transmitea atunci primăria care le-a oferit un adăpost pentru 60 de zile.

„Unde să ne ducem? Măcar să ne primească muncitorii în containerele lor. Nici nu vreau să mă gândesc că vine iarna și nu avem un acoperiș deasupra capului. Acum pot să zâmbesc, e neașteptat totul. Ați venit când nu mai speram la nimic. Efectiv ați fost salvarea noastră! E mai mult decât orice închipuire! După atâta tristețe, când am văzut buldozerul la poartă, acum suntem în extrema cealaltă, plini de bucurie!”, au spus soții când au primit apartamentul social.

Mulți dintre cei care așteaptă repartiții au ieșit și în stradă. Aproximativ 100 de oameni au protestat sâmbătă, 12 noiembrie, în centrul Bucureștiului, pentru a atrage atenția asupra dreptului la locuire și a nevoii de locuințe sociale. 114 familii din Capitală așteaptă de doi ani să se mute într-un astfel de bloc în Prelungirea Ghencea, dar lucrările sunt finalizate doar pe jumătate, la trei ani de când a început construcția lui, conform sursei citate mai sus.

„De Sărbători, oamenii din cazul social Prelungirea Ghencea vor avea o casă!”

Votul în Consiliul General al Primăriei Municipiului București ar putea să aibă loc chiar săptămâna viitoare. Viceprimarul Stelian Bujduveanu spune că proiectul pentru acordarea unor locuințe în cazul a cel puțin 35 de astfel de familii este întocmit și trebuie doar votat. Acesta oferă garanții că cele 35 de familii vor avea o casă nouă în pragul sărbătorilor, și nu doar pe hârtie, ci chiar se vor putea și muta în ea.

„De Sărbători, oamenii din cazul social Prelungirea Ghencea vor avea o casă!”
Decizia: săptămâna viitoare, în ședința de îndată a CGMB!
114 familii au primit repartiție de la Primărie pentru o locuință în ansamblul Prelungirea Ghencea. Se întâmpla acum 2 ani, însă blocul nu a fost construit nici azi. Noi, Primăria, am creat o problemă! Noi, Primăria, trebuie să venim cu o soluție. Am găsit deja 35 de apartamente în București, administrate de AFI (Administrația Fondului Imobiliar) și AMCCRS (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic) în regim de locuință de necesitate. Vom identifica și altele, în perioada imediat următoare. Le-am cerut celor două instituții ca, până de Sărbători, să curețe și să igienizeze locuințele înainte să fie atribuite oamenilor. O parte dintre familii primesc deja un ajutor social de la Primărie, pentru chiria apartamentelor în care stau.
Este o necesitate ca aceste familii să aibă un acoperiș deasupra capului. Este o responsabilitate a Primăriei să le găsească și să le ofere o casă. Am scris proiectul de hotărâre
Invit colegii consilieri USR, PMP și PSD să se alăture inițiativei noastre și să rezolvăm problema oamenilor.
Ne vedem săptămâna viitoare în ședința de îndată, în Consiliul General!”, a scris viceprimarul Stelian Bujduveanu pe pagina sa de Facebook.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...