30 august, Ziua Internațională a Persoanelor Dispărute. Mesajul copleșitor transmis de familia Măceșanu în cazul Caracal

Iancu Andreea 30.08.2020, 16:29
30 august, Ziua Internațională a Persoanelor Dispărute. Mesajul copleșitor transmis de familia Măceșanu în cazul Caracal

Ziua de 30 august este una care reamintește multor familii de durerea pierderii persoanelor dragi. Deși puțin cunosc acest aspect, această dată este marcată ca fiind Ziua Internațională a Persoanelor Dispărute. Cu această ocazie, numeroase persoane care au dispărut sunt readuse în memoria familiilor lor. Unul dintre cele mai recente cazuri este cel al celor două tinere dispărute din Caracal. Alexandra și Luiza sunt și acum căutate de către familiile lor, la un an de la tragedie.

Ziua Internațională a Persoanelor Dispărute, un semnal de alarmă pentru autorități

Doar în ultimul an, 6475 de persoane au fost date dispărute în România, toate fiind reprezentate de minori. Aproximativ 200 dintre aceștia sunt cu vârste până în 10 ani, potrivit mediafax.ro. Totuși, 95% dintre aceștia au fost găsiți, însă sunt în continuare persoane dispărute de care nu se ocupă nimeni. Astfel, pe site-ul Poliției Române figurează 33 de băieți și 37 de fete care au dispărut.

Cea mai veche dispariție aparține lui Vasile Duțu, un bărbat născut în 1983. Acesta a plecat de acasă din 1997, iar de atunci nu a mai fost găsit. Pe atunci, tânărul avea 14 ani, iar astăzi ar fi trebuit să fie deja în vârstă de 37 de ani. Mulți se întreabă dacă astfel de cazuri își mai pot găsi rezolvarea după atât de mult timp.

„Practic, pe nimeni nu mai interesează acești copii. Sunt mult prea puține mijloace pe care polițiștii să le aibă la dispoziție pentru a putea identifica acei minori care sunt dispăruți de o perioadă foarte mare de timp. Iată că la noi nici acele linii telefonice dedicate, care au fost lansate cu mult fast în anii precedenți de Poliția Română, nu mai funcționează, nu au mai fost finanțate. Softul „Alertă copil” este ineficient pentru că a fost folosit de extrem de puține ori și nu a produs efectele despre care ni s-a spus la acel moment.

Dacă ne întreabă cineva ce am învățat la un an de zile de la cazul Caracal, am învățat mult prea puține, pentru că deși legislația a fost modificată și nu mai vorbim despre o simplă petiție atunci când înregistrăm o dispariție și avem în momentul de față mijloace legale de a intercepta telefonul minorului de exemplu, în situația în care este dispărut. Totuși este insuficient.”, explică liderul sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, conform mediafax.ro.

Familia Alexandrei Măceșanu nu și-a pierdut speranța, chiar și la un an de la dispariția fetei
Familia Alexandrei Măceșanu nu și-a pierdut speranța, chiar și la un an de la dispariția fetei

Mesajul emoționant al familiei Măceșanu, la un an de la dispariția Alexandrei

În timp ce vinovatul se află după gratii, Gheorghe Dincă ispășind o pedeapsă pentru acuzația de omor, familia Alexandrei trăiește cu speranța că într-o zi o vor revedea. De altfel, astăzi fiind și ziua Sfântului Alexandru, unchiul fetei a transmis un mesaj emoționant.

Alexandru Cumpănașu a mulțumit pentru urările primite pe Facebook și a vorbit despre planurile pentru descoperirea adevărului în cazul dispariției Alexandrei.

Vă mulțumesc din suflet dragi prieteni pentru urările de La Mulți Ani cu ocazia Sfântului Alexandru. Este un moment și un motiv în plus să vă MULȚUMESC și eu pt LOIALITATEA, PRIETENIA, IUBIREA, SPRIJINUL și CONSECVENTA de a-mi fi alături. Fara voi probabil Sistemul și Clanurile m-ar fi învins demult. A fost în mod cert cel mai greu an din viața mea. Cu descoperirea în mine a unui alt om, sper eu mai bun și mai realist în relația cu oamenii. Declanșatorul desigur a fost Alexandra și strigătul ei. Nu voi uita niciodată minciuna, ticăloșia și cinismul unor angajați ai acestui stat care erau în stare să-mi ofere luna de pe cer numai să TAC, să amutesc și să devin surd.

Am preferat IADUL oferit tot de ei dar cu inima împăcată. NU am plecat capul nici măcar o dată și am mers mai departe. Hărțuire, dosare penale la comandă, amenințări, șantaj, denigrare au fost doar câteva din mijloacele folosite pt a mă reduce la tăcere sau a mă dicredita în acest an. NU le-a ieșit pt că dumneavoastră ați văzut adevărul și adevăratul ALEX.

Îi mulțumesc din suflet și familiei mele. Soției mele extraordinare care a rezistat la cele mai uluitoare atacuri și mizerii posibile. Cu toate acestea a rămas alături de mine în permanență și m-a susținut fără să aibe dubiu măcar o secundă. Îi multumesc mamei mele pt răbdarea pe care a avut-o și o are cu fiul ei încăpățânat și hotărât. Promit să o ascult mai mult de acum. Și ii cer scuze pt momentele grele și uneori umilitoare pe care a trebuit să le îndure din cauza mea.

Le mulțumesc verilor mei pt susținerea și încrederea oferite în această luptă și pt că nu și-au pierdut speranța că intr-o zi Alexandra se va întoarce acasă sau că vom afla tot ADEVĂRUL. Vă mulțumesc vouă dragi CUMPANASI care ați împrumutat acest nume ca reper al dreptății și al adevărului și care ați fost adevărați soldați în bătălia cu TOȚI. Îi știți voi mai bine…și nu în ultimul rand le mulțumesc tuturor celor din SISTEM care au înțeles lupta mea și care au rămas OAMENI, care m-au ajutat și care măcar au rămas indiferenți și nu s-au vândut pt o funcție pt a-mi face rău.

Astăzi știm că LUPTA noastră a fost și este DREAPTĂ. Iată cum România Clanurilor iese la iveală în fiecare zi. Dar au fost momente în care am fost considerați nebuni, mincinoși, profitori, impostori. Cel puțin eu. Orice doar pt a ne opri. Indiferent câte zile voi mai avea NU vă voi uita niciodată pe aceia care ați alergat după semnături, care ați lipit afișe în campanie și v-ați bătut cu mașinăriile marilor partide. Nici măcar pe cei pe care poate i-am dezamăgit. Nu voi uita pe aceia care au rezistat bătăliei online în fața interlopilor, interpusilor familiei Dinca sau conturilor false ale sistemului. Și nici pe acei colegi din CNMR (această suprastructura socială) care au știut să rămână OAMENI. Au fost multe lecții de învățat: lașitatea oamenilor în fața SISTEMULUI, trădarea celor pe care i-ai ajutat, bunătatea celor pe care nu i-am cunoscut niciodată, fățărnicia și dubla măsură, multe altele. Cu toate acestea mergem mai departe și reușim încet dar sigur să ne adunăm din nou într-un grup AL NOSTRU care duce mai departe o bătălie pentru întreaga Românie și copiii EI.

Așa că vă aștept pe toți să ne veniți alături și le spun și eu LA MULȚI ANI tuturor românilor cu numele de Alexandru sau Alexandra, inclusiv copiilor mei. Nu uitați: Mai bine murim în picioare decât să trăim în genunchi, a notat Alexandru Cumpănașu în mediul online.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...