3 tipuri de pască pentru Paște. Alege rețeta pe care o vrei

Daria Petrescu 16.04.2020, 09:48
3 tipuri de pască pentru Paște. Alege rețeta pe care o vrei

De Paște, pasca tradițională nu trebuie să lipsească de pe masa oricărei familii. Chiar dacă pasca se poate cumpăra gata făcută, noi vă prezentăm trei rețete ideale cu care nu veț da greș. Nu este complicat de preparat și aveți nevoie doar de câteva ingrediente importante. De asemenea, puteți încerca pasca dietetică, una dintre cele mai apreciate, pentru cei care sunt la dietă sau au probleme de sănătate.

Pască tradițională

Ingrediente pentru aluat:

  • 1/2 kg făină
  • 150 g zahăr
  • 250 ml lapte
  • un cubuleț drojdie
  • 200 ml ulei
  • 2 galbenușuri
  • un praf sare
  • esențe după gust
  • Pentru umplutura:
  • un kg brânză de vaci
  • 150 g stafide
  • 5 ouă
  • 200 g zahăr tos
  • 60 g unt
  • 3-4 linguri griș
  • coajă rasă de lamâie

Pentru uns: un ou

Mod de preparare:

Pentru aluat, se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte călduț cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri făină. Zahărul se topește în laptele rămas, iar galbenușurile se freacă bine cu sare.

După ce maiaua a crescut, se toarnă în centrul cantității de făină, se adaugă restul ingredientelor, iar uleiul trebuie să fie ultimul. Se framântă și se lasă la crescut o oră. Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie.

Din aluat se rupe o bucată pentru cruce, iar restul se întinde și se transferă în tavă. Se pune brânza și deasupra ei crucea de aluat. Se unge cu ou bătut și se coace. Sursa: libertateapentrufemei.ro

Rețetă de pască dietetică (fără aluat)

Ingrediente

  • 4 ouă medii
  • 80 grame îndulcitor praf
  • 125 grame iaurt natural degresat (2% grasimi)
  • 50 grame amidon de porumb
  • 500 grame de branza de vaci degresata
  • 25 de grame de gluten
  • coajă rasă de la o lămâie mare
  • 1/2 plic praf de copt
  • esență de vanilie
  • esență de lămâie
Pască dietetică (foto:bucătăraș.ro)
Pască dietetică (foto:bucătăraș.ro)

Mod de preparare

Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare, până se obține o spumă fermă. Într-un vas separat, se mixează gălbenușurile, amestecate cu îndulcitorul, până când se deschid la culoare și își dublează volumul. În gălbenușurile mixate, se încorporază cu grijă brânza de vaci degreasată foarte bine scursă și iaurtul.

Se amestecă amidonul, glutenul și praful de copt și le cernem. Se încorporează mixul de amidon, praf de copt și gluten în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu grijă, de jos în sus.

Se adaugă și albușurile mixate în aluatul format și se amestecă cu grijă, tot de jos în sus. Se adaugă coaja de lămâie rasă și esențele. Se obține un aluat pufos și foarte parfumat. Se tapetază forma cu hârtie de copt trecută printr-un jet de apă și ulterior stoarsă foarte bine.

Se adaugă aluatul și îl nivelăm cu grijă. Se coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 de minute. După ce s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă pasca să se răcescă în forma (circa 5 minute), apoi o se răstoarnă pe un grătar și o lăsam să se răcească complet. Ideal ar fi după ce s-a răcit complet, să puneți pasca la rece până a doua zi, astfel feliile se taie mult mai frumos.

Rețetă de pască cu smântână

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 200 g unt
  • 8 gălbenușuri
  • 300 g zahăr
  • coajă de lămâie
  • 1 cană cu lapte dulce
  • 1 lingură drojdie de bere
  • Pentru umplutură:
  • 1 kg smântană groasă
  • 3 gălbenușuri
  • 1 plic de vanilie
  • coajă de lamâie
  • 100 g stafide
  • 300 g zahăr
  • câteva fructe confiate
  • sare

Mod de preparare

Se frământă aluatul, care se pune la dospit o oră, apoi se împarte în 2-3 părti egale și se întinde fiecare parte ca un sul. Cu aceasta se face coroana în jurul unei cratițe unse cu unt. Umplutura se realizează combinând zahărul, stafidele, coaja de lămiie, fructele confiate, vanilia și gălbenușurile frecate separat cu smântâna. În mijlocul vasului se pune o parte din umplutură ceva mai înaltă decât aluatul.

Se dă vasul la cuptor și se coace ca orice cozonac. Când aluatul este rumenit, pasca este coaptă. Se pune peste gura cratiței un platou, se răstoarna pasca, apoi, cu grija, se întoarce pe o farfurie.

Urmăriți Impact.ro și pe