Papaya se găseşte pe teritoriul Americii Centrale, sudul Mexicului și nordul Americii de Sud. Gospodinele folosesc des acest fruct, în reţetele lor culinare, datorită gustului special.
În prezent, papaia este cultivată în India, Filipine, Thailanda, Peru, Brazilia, China, Kenya
Ingrediente:
3 linguri ulei de porumb
4 căţei de usturoi tocaţi
2 cepe mici
4 fire de cimbru proaspăt
500 grame creveţi cruzi, decorticaţi
1 papaya de dimensiune medie, tocată felii
sare, piper
orez fiert pentru servit
Încingem uleiul într-o tigaie. Se adaugă usturoiul și ceapă și se soteaza 2-3 minute.
Se adaugă papaya și cimbru și se amestecă până ce papaya începe să se înmoaie.
Adăugăm creveții, se sărează și se piperează și se prăjesc 4-5 minute, amestecând din când în când, până ce creveții sunt făcuți.
Se servește cu orez fiert.
Ingrediente:
4-6 roşii uscate sau marinate în ulei
ghimbir ras
2 căţei de usturoi
2-3 linguri ulei de măsline
sare, piper
Papaya se curată de coajă și se da pe răzătoare. Așa rasă se pune într-un castron cu apă și se lasă vreo 10 minute.
Între timp se pregătește sosul.
Roșiile se taie bucățele mici; usturoiul se toacă. Într-un castron încăpător se amestecă bine toate ingredientele de la sos.
Papaya se scurge bine-bine de apă și se adaugă peste celelalte.
Se poate servi și așa simplă sau pe frunze de salată a umplut și câteva roșii cu această salată.
Ingrediente:
1 albuș
40 g făină
30 g zahăr pudra
30 g unt
4 ouă foarte mari (XL)
180 g zahăr tos
120 g făină
40 g cacao
un praf de sare
125 g mascarpone
1 lg zahăr
250 ml smântână pentru frișcă
40 g ananas și papaya confiate
Pastă decorativă
Băgăm tavă în frigider pentru 15-20 min.
Punem pastă într-un șpriț cu vârf simplu și spriam după modelul ales.
Punem în tavă (31 x 31cm) modelul și hârtia de copt.
Pentru a face pastă decorativă mixăm toate ingredientele bine.
Pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 190 grade C. Separăm albușurile de gălbenușuri.
Batem albușurile spumă cu praful de sare. Adăugăm apoi 130 g de zahăr și mixăm până la dizolvarea acestuia.
Gălbenușurile le batem spumă cu 50 g zahăr până când volumul acestora crește considerabil.
Amestecăm albușurile cu gălbenușurile cu ajutorul unei spatule.
Încorporam prin mișcări ușoare, tot cu ajutorul spatulei, făînă cernută în compoziție.
Scoatem tavă din frigider, turnam compoziția în ea și nivelăm.
Introducem tavă în cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 15-20 min (faceți testul cu scobitoarea).
Scoatem din cuptor, dezlipim blatul de hârtia de copt și rulăm cu hârtie cu tot, apoi invelim într-un prosop curat și umed.
Crema:
Mixăm 50 ml smântână pentru frișcă cu mascarponele.
Batem restul de smântână până când capătă consistentă și își modifică volumul.
Adăugăm brânză mascarpone în frișcă și mixăm până la omogenizare.
Adăugăm fructele deshidratate și amestecăm cu ajutorul unei linguri.
După ce s-a răcit, tăiem marginile, umplem blatul cu crema și introducem în frigider pentru minim 3 h