3 rețete de rață la cuptor. Cu portocale, cu ananas, cu varză ori confiată

Daria Petrescu 04.04.2020, 22:00
3 rețete de rață la cuptor. Cu portocale, cu ananas, cu varză ori confiată

Rața la cuptor se poate găti în mai multe feluri. Indiferent ce variantă veți alege, gustul va fi desăvârșit. Mai jos, vă prezentăm trei dintre cele mai apreciate preparare. Fie că alegeți să faceți rață cu portocale sau cu ananas, cu siguranță veți fi cuceriți de gust. Preparatul este ușor de gătit și apreciat de întreaga familie.

3 rețete de rață la cuptor. Cum se prepară

Prima rețetă pe care o prezentăm este una clasică, cea de rață cu portocale. Provine din bucătăria chineză și, treptat, s-a impus în gastronomia mondială

Rața cu portocale

Ingrediente:

o rață întreagă

1 lingură de sare grunjoasă

1 linguriță de coriandru boabe

½ linguriță de chimion

O linguriță de piper negru

portocală decojită

Patru firicele de cimbru proaspat

1 linguriță de maghiran

½ legatură de pătrunjel

ceapă

2 morcovi

Două buc de păstârnac

2 cartofi

1 gulie

1 țelină mai mică

câteva rondele de dovleac

150 ml de vin alb

120 ml de stock de pui sau supă concentrată de pui

Pentru sosul de portocale:

sucul de la 2 portocale

70 g zahăr

2 linguri de oțet din vin alb

1 vârf de cuțit de sare

2 linguri din grăsimea ce se va scurge de la rață

1 linguriță de coajă de portocală

100 ml stock sau supă concentrată de pui

1 lingură de unt la temperatura camerei

lingură făină

Mod de preparare:

Amestecă sarea, boabele de coriandru, chimionul și piperul. Tapetează rată cu câteva șervețele și maseaz-o cu condimentele. Taie ceapă și jumătatea de portocală bucăți mai mari.

Adaugă în interiorul ratei jumătatea de portocală și 4 bucăți de ceapă, împreună cu cimbrul, maghiranul și pătrunjelul. Amestecă sucul de la cealaltă jumătate de portocală cu vinul și stock-ul. Apoi  pune-l pe foc să se reducă.

Taie cartofii, morcovii, bucățile de pastarnac, dovleacul, gulia și țelină.  Amestecă-le cu bucățile de ceapă, sosul redus din tigaie și puțin ulei de măsline. Pune-le apoi într-o tavă. Pune rată deasupra și completează cu 2-3 polonice de stock sau supă concentrată de pui. Introdu tavă în cuptorul încins în prealabil, la 130 de grade pentru 4 ore.

Din când în când mai amestecă în rădăcinoase pentru o coacere uniform. Scoate tavă din cuptor, crește temperatura la 180 – 190 de grade C și mută grătarul puțin mai sus. Introdu rată înapoi în cuptor.

Pune zahărul într-o crăticioara, la foc mediu și lasă-l să se topească ușor într-un caramel auriu, amestecându-l constant cu o furculiță. Adaugă sucul de portocale, oțetul și sarea.  Redu focul la minimum și lasă să fiarbă ușor până ce zahărul este in totalitate dizolvat.

Adaugă apoi 2 linguri din grăsimea pe care rată a lăsat-o in tavă și 100 ml de stock sau supă concentrată de pui; Curată coajă de portocală de toate părțile albe, căci acelea sunt amărui. Toac-o mărunt și adaug-o peste sos – las-o acolo câteva minute pentru a fierbe. Pune untul într-o crăticioara la foc mic și amestecă-l cu făină.

De îndată ce le-ai încorporat bine, pune-l peste sosul din crăticioara și amestecă energic cu un tel, la foc foarte mic până ce sosul s-a îngroșat. Durează foarte puțin.

Rață confiată cu sos de parmesan

Ingrediente:

carne de rață confiata de la pulpe

1 ceapă roșie

3 linguri grăsime

2 cartofi mari

1 leg.usturoi verde

patrunjel verde

sare

piper

cimbru uscat

4 linguri pesmet

1 linguriță oregano uscat

Pentru sos

200 ml smântână lichidă

Tot 200 ml vin alb

200 g parmezan ras

Rață confiată cu sos de parmesan
Rață confiată cu sos de parmesan

Mod de preparare:

Carnea mărunțită o punem în vasul cu grăsime pe foc împreună cu ceapă tocată mărunt iar după ce s-a călit dăm vasul deoparte;separat facem un piure de cartofi în care adăugăm sare, piper, puțin cimbru, pătrunjel tocat mărunt,usturoiul de asemenea și carnea; amestecăm totul foarte bine și lăsăm deoparte;într-un bol amestecăm pesmetul cu piper, cimbru și oregano.

Punem pe o tavă 2 inele mai mari unse cu ulei, în interior punem amestecul de carne. Nivelam suprafață, deasupra punem pesmet și presăm puțin cu lingurița, scrie bucătăraș.ro.

Dăm tavă la cuptor 30-40 min apoi o scoatem și lăsăm să se răcească puțin În acest timp facem sosul. Punem într-un vas pe foc smântână,adăugăm vinul iar după ce s-a evaporat alcoolul câte puțin parmezan amestecând continuu.

Pentru servire, punem pe un platou cu atenție, rată cu tot cu inel, scoatem inelul, dacă a rămas lipit folosim un cuțit, facem pe mijloc o incizie unde turnam din belșug sos.

Rață înăbușită cu sos de ananas

Ingrediente:

rață 1 bucată cca. 1000 g,

ceapă galbenă 1 bucată,

morcov 1 bucată,

pătrunjel rădăcină 1 bucată,

păstârnac 1/2 bucată,

țelină rădăcină cca. 100 g,

gulie 1 bucată medie,

sare iodată,

enibahar 1 boabă,

piper negru 3 boabe,

Pentru sos:
ananas bucățele 1 conservă,

ghimbir ustca 1 linguriță,

sos de soia 2 lingurițe.

sos worchester 1 linguriță,

piper colorat 1 g,

sare ioadată 2 g,

rozmarin proaspăt .

Mod de preparare:

Rața se pune la fiert, în cca. 2000 ml de apă rece, împreună cu zarzavaturile, curățate și lăsate întregi, în oala subpresiune, cu puțină sare,  cca 35 de minute.

După ce a trecut perioada de fierbere, se dă deoparte capacul, apoi se scoate rața, se scoatea carnea de pe os, se așează într-o tavă termorezistentă și se dă la cuptor cca. 5 minute la foc iute.

Din zeama obținută prin fierbere, preparați o supă clară de rață cu tăiței sau găluște. Între timp bucățile de ananas se prăjesc în puțină untură de rață, apoi se adaugă carnea de rață friptă și zeama de ananas, ghimbirul, sosul de soia, sosul worchester, se acoperă și se lasă cca. 10 minute la înăbușit. La final se adaugă rozmarinul tocat mărunt.

 

 

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe