29 de ani de la Mineriada din 1990: nimeni nu a fost tras la răspundere pentru violențele din 13-15 iunie din București

Ciprian Ioana 13.06.2019, 15:12
29 de ani de la Mineriada din 1990: nimeni nu a fost tras la răspundere pentru violențele din 13-15 iunie din București

Au trecut aproape trei decenii de când minerii din Valea Jiului ajungeau la București și-i snopeau în bătaie pe cei care protestau pașnic în Piața Universității din București. După 29 de ani, procesul încă nu a început, iar justiția nu a tras la răspundere pe nimeni pentru violențele de atunci.

Oficial, în urma violențelor din Piața Universității din București, din 13-15 iunie 1990, au murit doar patru oameni și alți peste 1.300 au fost răniți. Numai că numărul victimelor ar fi, în realitate, mult mai mare, dar oficialii de la acea vreme au ținut totul ascuns.

La aproape trei decenii de la acele evenimente, nimeni nu a fost tras la răspundere. Au fost trimiși în judecată în acest dosar, între alții, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider sindical Miron Cozma.

Toți sunt acuzați de crime împotriva umanității, dar procesul ar putea dura mult și bine. Fusese trimis în instanță anul trecut, dar magistrații au stabilit să-l reîntoarcă pe masa procurorilor. Asta deși Înalta Curte l-a ținut în analiză vreme de un an și jumătate.

Cum au orchestrat autoritățile violențele de la Mineriada din 1990

Procurorii militari susțin că ceea ce s-a întâmplat în 13-15 iunie 1990 a reprezentat un atac extrem de violent asupra oamenilor care protestau pașnic în Piața Universității din București.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Minerii au fost chemați la București de președintele Ion Iliescu, care le-a și mulțumit ulterior pentru evacuarea Pieței.

Ion Iliescu este acuzat că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Urmăriți Impact.ro și pe