SPECIAL

„Ziua amintirii și a durerii pentru Rusia”. De la atacul Germaniei naziste asupra URSS la războiul lui Putin din Ucraina

Beatrice Dumitru 22.06.2022, 11:51
„Ziua amintirii și a durerii pentru Rusia”. De la atacul Germaniei naziste asupra URSS la războiul lui Putin din Ucraina

Forțele ucrainene și ruse sunt implicate pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei, într-o zi pe care o comemorează ambele țări și marchează invadarea URSS-ului de către Hitler, în 1941. La 81 de ani de la acel moment, Rusia și Ucraina sunt în război, cu lupte dintre cele mai sângeroase din Europa de după al Doilea Război Mondial.

81 de ani de la invazia Germaniei asupra URSS

22 iunie este o dată semnificativă în Rusia, „Ziua Amintirii și a Durerii”, care marchează momentul în care forțele germane naziste ale lui Hitler au invadat Uniunea Sovietică în Al Doilea Război Mondial. Este, de asemenea, comemorată în Ucraina și în Belarus, pe atunci parte a Uniunii Sovietice. Războiul de acolo a durat 1.418 zile, de la 22 iunie 1941, iar istoricii estimează că aproximativ 27 de milioane de soldați și civili sovietici au fost uciși.

Al Doilea Război Mondial a început la 1 septembrie 1939, când trupele germane au invadat Polonia pe toată lungimea graniţei comune, iar două zile mai târziu, Marea Britanie şi Franţa au declarat război Germaniei, iar treptat au intrat în conflict mai multe state.

22 iunie, „Ziua amintirii și a durerii pentru Rusia”. De la atacuGermaniei naziste asupra URSS la războiul lui Putin din Ucraina
Al Doilea Război Mondial s-a încheiat după capitularea Germaniei.

Pentru URSS, războiul a fost declanșat prin Operațiunea Barbarossa, numele de cod secret folosit de conducerea Germaniei naziste pentru operațiunea militară de invadare a Uniunii Sovietice, iar scopul inițial al acțiunii a fost cucerirea Rusiei Europene și a Ucrainei.

Cum marchează Rusia această zi

Pentru a marca această zi specială, Vladimir Putin va depune flori în onoarea celor căzuți pe front, în timp ce Ministerul rus al Apărării a lansat documente care datează de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, care ar arăta că Germania intenționa să susțină că armata sovietică bombardează biserici și cimitire pentru a-și justifica invazia.

La fel ca în zilele noastre, în 1941, naziștii au pregătit în avans provocări pentru a discredita statul nostru”, a spus Ministerul Apărării al Rusiei.

Ziua de 8 mai a devenit una istorică în destinul omenirii, deoarece lua sfârşit o conflagraţie mondială care a curmat 55 de milioane de vieţi omeneşti şi a distrus cea mai mare parte a continentului european. Anunțul oficial că războiul s-a sfârșit a fost făcut de premierul britanic Winston Churchill, la radio, ca urmare a semnării, la 7 mai, de către Germania a actului de capitulare,

Conflictul dintre Rusia și Ucraina

După 81 de ani de la invazia Germaniei, Rusia și Ucraina se află în război, după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea țării vecine, pe 24 februarie. Moscova se află în avantaj pe câmpul de luptă, un fapt pe care l-a recunoscut chiar președintele Volodimir Zelenski. Provinciile Lugansk și Donețk, din estul țării, sunt cunoscute sub numele de Donbas, unde separatiștii susținuți de ruși luptă cu forțele ucrainene din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

În unele dintre cele mai sângeroase lupte din Europa de după al Doilea Război Mondial, Rusia a făcut progrese lente în Donbas din aprilie, într-un conflict care a costat viețile a mii de soldați de ambele părți.

Este un meci de box la categoria grea. În două luni de luptă, nu a existat încă o lovitură decisivă. Va veni, pe măsură ce forțele ruse se epuizează din ce în ce mai mult”, a scris pe Twitter generalul-locotenent american Mark Hertling, fost comandant al forțelor terestre americane în Europa, citat de Reuters.

Vladimir Putin a lansat ceea ce el numește o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru „denazificarea și demilitarizarea” țării, însă Kievul și aliații săi occidentali spun că liderul de la Kremlin s-a folosit de un pretext fals pentru a declanșa un război de agresiune neprovocat asupra vecinului său.

Urmăriți Impact.ro și pe