SPECIAL

170 de ani de la moartea lui Nicolae Bălcescu. Boala care l-a răpus de timpuriu pe revoluționarul român, avea doar 33 de ani

Daniela Alexandru 29.11.2022, 11:15
170 de ani de la moartea lui Nicolae Bălcescu. Boala care l-a răpus de timpuriu pe revoluționarul român, avea doar 33 de ani

Pe 29 noiembrie 1852 se stinge din viață istoricul, scriitorul și revoluționarul român Nicolae Bălcescu. Departe de casa sa, Bălcescu moare în Sicilia, la Palermo, unde de altfel i s-a ridicat în cinste și o statuie, unde iubitorii de istorie îi aduc flori și unde tronează un tricolor românesc.

Se naște la 29 iunie 1819, la București, într-o familie fără multe posibilități financiare și rămâne orfan de tată când avea doar 6 ani. Urmează studiile liceale la colegiul Sfântul Sava, unde își descoperă pasiunea pentru istorie, în special pentru istoria românilor, avându-l printre profesori pe Ion Heliade Rădulescu, iar printre colegi pe Ion Ghica.

A stat 3 ani în închisoare pentru complot

I se naște spiritul revoluționar, astfel că în 1840, la vârsta de doar 21 de ani, este arestat sub acuzația de complot împotriva domnitorului Alexandru Ghica, fiind închis 3 ani la Mănăstirea Mărgineni. Anii petrecuți în închisoare nu i-au tăiat din elan, astfel că după ce este eliberat va înființa, împreună cu Ion Ghica și Christian Tell organizația secretă „Frăția”, care va avea un rol extrem de important în Revoluția de la 1848, în care Bălcescu se implică masiv.

Nicolae Balcescu
Statuia lui Nicolae Balcescu

Intervenția trupelor otomane și ale celor țariste face ca revoluția din Țările Române să fie înăbușită, iar Bălcescu, împreună cu alți revoluționari este arestat. Reușește să evadeze și se exilează la Paris. După mai multe călătorii încearcă să se întoarcă în Țara Românească pentru a-și vizita mama bolnavă, dar nu i se permite și pleacă, sub îndrumarea medicilor, la Palermo, unde clima este mai blândă, deoarece este bolnav de tuberculoză, boală din cauza căreia și moare timpuriu, la numai 33 de ani, în 1852.

La Palermo, Nicolae Bălcescu are o statuie

Chiar dacă pentru italieni, Nicolae Bălcescu nu a făcut lucruri reprezentative, la Palermo, locul unde a murit istoricul român există o statuie. Istoricul și scriitorul târgoviștean Vasile Lupașc, cel care i-a dedicat lui Nicolae Bălcescu un capitol întreg din Marea Carte a Unirii, s-a dus la Palermo, atunci când se documenta pentru această lucrare pentru a simți „aerul, străzile, casele care l-au cunoscut”.

„Când scriam în Marea Carte a Unirii capitolul poate cel mai drag mie, capitolul despre Nicolae Bălcescu, am fost copleșit și mi-a fost greu să închei povestea, să-l văd murind departe de Țara pe care atât de mult a iubit-o. Am decis atunci să merg în Palermo, acolo unde Nicolae și-a petrecut ultimele zile din viață… Să simt aerul, străzile, casele care l-au cunoscut.

La statuia sa, aflată în parcul din Piazza Marina, surpriza mea a fost extrem de plăcută. Nicolae avea tricolor și flori proaspete! Nu uitați, dacă treceți prin Sicilia, împrospătați și voi florile de la statuia românului Nicolae Bălcescu!”, este îndemnul istoricului târgoviștean.

Urmăriți Impact.ro și pe