15.000 de oameni, uciși de caniculă în Europa în această vară. Ce au indicat măsurătorile meteo

Stan Filon 08.11.2022, 10:02
15.000 de oameni, uciși de caniculă în Europa în această vară. Ce au indicat măsurătorile meteo

Bilanț dezastruos după cea mai caldă vară înregistrată până acum în Europa! Organizația Mondială a Sănătății estimează că cel puțin 15.000 de oameni au murit din cauza valurilor de căldură care au afectat vara trecută „Bătrânul continent”.

15.000 de oameni, uciși de caniculă în Europa în această vară

Așadar, vara anului 2022 a fost cea mai caldă de când se fac măsurători, iar urmările au fost unele cu adevărat tragice. Organizația Mondială a Sănătății estimează că cel puțin 15.000 de oameni au murit în Europa din cauza caniculei, dar spune că această cifră ar putea să fie și mai mare.

„În baza datelor naţionale deja publicate, s-a estimat că 15.000 de persoane au murit în mod specific din cauza căldurii în 2022″, a anunţat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-un comunicat.

15.000 de oameni, ucisi de canicula in Europa in aceasta vara
15.000 de oameni, ucisi de canicula in Europa in aceasta vara

Unde au fost raportate cele mai multe decese

Datele includ 4.500 de morţi în Germania, aproape 4.000 în Spania, peste 3.200 în Regatul Unit şi 1.000 în Portugalia, însă „ar trebui să crească şi mai mult, întrucât mai multe ţări au raportat deja supramortalităţi asociate căldurii”, a mai precizat directorul OMS.

OMS a subliniat că Institutul francez de statistică, INSEE, a înregistrat o supramortalitate de 11.000 de persoane în timpul verii 2022 în raport cu vara 2019, ce a precedat pandemia de COVID-19, diferenţa fiind „probabil” explicată prin episoadele foarte puternice de căldură ce au fost înregistrate, mai ales, în lunile iunie şi iulie.

Potrivit datelor OMS, publicate luni, 7 noiembrie, cu ocazia Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP27), temperaturile extreme sunt responsabile pentru 148.000 de decese survenite în Europa în ultimii 50 de ani.

Europa se încălzește de două ri mai repede decât restul planetei

Prin prisma celor 15.000 de decedaţi fără niciun dubiu din cauza caniculelor într-un singur an, 2022 ar reprezenta de unul singur peste 10% din acest total, ceea ce i-a speriat pur și simplu pe cercetători.

„Schimbările climatice ne ucid deja, dar o acţiune puternică astăzi poate să prevină mai multe decese”, a subliniat OMS. Egipt găzduiește în această perioadă Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP27), unde vor fi expuse și aceste  aspecte.

Numărul mare de morți înregistrat în Europa are și o explicație. „Bătrânul continent” se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei, potrivit datelor înregistrate în ultimii 30 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...