Este cod portocaliu de caniculă în România. Zonele afectate de temperaturi extreme

Ioana Bucur 25.07.2022, 12:57
Este cod portocaliu de caniculă în România. Zonele afectate de temperaturi extreme

După un weekend de foc, cu avertizări meteo de tip cod roșu de temperaturi extreme, luni, 25 iulie 2022, specialiștii de la Adminstrația Națională de Meteorologie au emis cod portocaliu și cod galben de caniculă în România. Aproape toate județele țării sunt afectate. Directorul ANM a oferit noi informații cu privire la evoluția vremii în următoarele patru săptămâni.

Săptămâna începe cu un cod portocaliu de caniculă

Weekendul de foc continuă cu o săptămână marcată de temperaturi caniculare. Luni, 25 iulie 2022, specialiștii de la Adminstrația Națională de Meteorologie au emis cod portocaliu și cod galben de caniculă în România. Avertizările meteo cuprind aproape toate regiunile țării.

Codul galben de caniculă și disconfort termic intră în vigoare de luni și va fi valabil până joi.

Potrivit ANM, „valul de căldură va persista luni (25 iulie) în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde din nou în cea mai mare parte a țării. În special în regiunile vestice și sudice disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade”.

Este cod portocaliu de caniculă în România. Zonele afectate de temperaturi extreme

„Rămânem pe un fond de vreme caldă şi cu semnal de deficit de precipitaţii, fapt care va accentua şi posibil se va extinde starea de secetă pedologică extremă”

Codul portocaliu intră în vigoare de marți, când, anunță meteorologii, valul de căldură se va intensifica în Banat, Crișana, Oltenia, local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului. În această perioadă, se vor înregistra, în orele după-amiezii, temperaturi cuprinse între 37 și 40 de grade Celsius. Noaptea va aduce valori ce nu vor coborî sub 20-22 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Elena Mateescu, directorul ANM, a precizat că în următoarele patru săptămâni vom avea parte de vreme caldă, cu precipitații reduse.

„Ceea ce este semnificativ, faptul că semnalul pentru intervalul 25 iulie – 22 august rămânem pe un fond de vreme caldă şi cu semnal de deficit de precipitaţii, fapt care va accentua şi posibil se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, aşa cum este prezentă şi la acest moment în Moldova, în Dobrogea, în Muntenia, în Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş şi cea mai mare parte a Transilvaniei”, a explicat directorul ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe