100 de oameni trăiesc de un an în sala de sport din Miercurea Ciuc. Casele lor au fost arse

Ana Anitoiu, Iulia Statie 13.01.2022, 08:12
100 de oameni trăiesc de un an în sala de sport din Miercurea Ciuc. Casele lor au fost arse

Peste 100 de oameni trăiesc de un an în sala de sport din Miercurea Ciuc, înghesuiți și în condiții grele, după ce casele lor au fost arse într-un incendiu puternic ce a avut loc în ianuarie 2021. Aceste persoane au spus că s-au săturat să trăiască în acest fel, iar autoritățile au transmis ce soluție au găsit pentru următoarea perioadă.

Un an de la incendiul ce a distrus locuințele celor peste 100 de oameni

În seară de joi a anului trecut, mai precis pe 7 ianuarie 2021, 20 de case din lemn ale comunităţii de romi din cartierul Şumuleu din Miercurea Ciuc au fost distruse total sau parțial de un incendiu puternic. Zeci de familii au rămas atunci pe străzi.

Incendiul a izbucnit din cauza unui burlan metalic de fum neizolat termic. Flăcările au mistuit casele din lemn, improvizate şi şubrede, și au lăsat fără adăpost aproximativ 260 de oameni, dintre care peste o jumătate sunt copii. Mulți voluntari s-au mobilizat atunci ca să dea o mână de ajutor.

„O parte dintre persoanele ale căror locuinţe au fost afectate de incendiu s-au adăpostit peste noapte la rude sau vecini, iar alte 230 de persoane au fost cazate într-o sală de sport din municipiul Miercurea Ciuc, unde li s-a asigurat mâncare, apă, ceai cald, saltele, pături, îmbrăcăminte, cu sprijinul autorităţilor locale, al armatei şi prin mobilizarea exemplară a populaţiei.”, au transmis atunci reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat la acea vreme că s-a început căutarea unor spaţii de locuit unde oamenii să fie mutaţi repede, și că pe termen mediu se caută terenuri unde să fie construite locuinţe pentru aceste persoane.

100 de oameni traiesc de un an in sala de sport din Miercurea Ciuc
Incendiul din 7 ianuarie 2021 a distrus partial sau complet casele comunitatii de romi din Sumuleu, Miercurea Ciuc

În ce situație se află cei peste 100 de oameni, la un an de la incendiu

După incendiu, pe lângă ajutorul umanitar de urgenţă ce a constat în alimente şi materiale de strictă necesitate, în valoare de peste 300.000 de lei, Guvernul a acordat municipalităţii şi suma de 4,4 milioane de lei pentru ajutorarea familiilor sinistrate.

Cu toate astea, la un an de la incendiu, peste 100 de oameni din comunitatea de romi din Șumuleu, Miercurea Ciuc, trăiesc tot în sala de sport în care au fost duși imediat după ce locuințele lor au fost distruse de flăcări. Aceste persoane au spus că s-au săturat de situația în care se află de atât amar de vreme.

„Mi-a ars casa și acoperișul în totalitate și ceea ce era în interior. Toată mobila. Am plecat în Germania la muncă, iar familia a rămas în Arenă. A fost bine în Arenă, dar acasă e cel mai bine.”, a spus un bărbat a cărui familie a ajuns să trăiască în sala de sport din Miercurea Ciuc.

Ce soluție au găsit autoritățile

Autoritățile au transmis că au găsit o soluție pentru acești oameni și că în perioada următoare vor fi mutați într-un centru de criză ce va fi construit pe un teren ce se află în administrația Consiliul Local.

Mai exact, în acel centru de criză vor fi amplasate 40 de containere, unde vor locui cele peste 100 de persoane. Pe lângă acestea, vor fi amplasate şi 12 centre de utilităţi, unde se vor asigura condiţii necesare pentru igiena personală a sinistraților ale căror case au fost arse.

Urmăriți Impact.ro și pe