10 județe din România, sub Cod roșu. Iarna lovește în forță, vine viscolul

Ana Anitoiu 17.01.2023, 12:57
10 județe din România, sub Cod roșu. Iarna lovește în forță, vine viscolul

Zece județe din România sunt sub Cod roșu de viscol. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a precizat până când este valabilă avertizarea. Pentru alte zone ale țării, meteorologii au emis Cod portocaliu și Cod galben.

Cele 10 județe din România sub Cod roșu

Codul roșu de viscol va fi valabil începând de marți, 17 ianuarie, ora 22:00, până miercuri, 18 ianuarie, ora 14:00.

Cele zece județe afectate parțial de Codul roșu sunt: Prahova, Braşov, Argeş, Sibiu, Dâmboviţa, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba şi Caraş-Severin. Avertizare se referă la zonele aflate la altitudini de peste 1800 de metri.

„La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120…140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero”, a transmis ANM.

10 județe din România, sub cod roșu. Iarna lovește în forță, vine viscolul
Harta publicată de ANM

Cod portocaliu, în alte zone ale țării

De asemenea, ANM a emis un Cod portocaliu ce va fi valabil începând de marți, 17 ianuarie, ora 22:00, până miercuri, 18 ianuarie, ora 14:00. Conform meteorologilor, în acest interval vor fi intensificări puternice ale vântului și cantități însemnate de precipitații.

„La altitudini de peste 1800 m în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali va fi viscol puternic (rafale de peste 100…110 km/h), în timp ce la altitudini între 1500 m și 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 100…110 km/h) și precipitații mixte.

Se vor acumula cantități însemnate de precipitații, de 30…50 l/mp și izolat de peste 60…70 l/mp. Vântul va continua să prezinte intensificări puternice până în seara zilei de miercuri (18 ianuarie)”, a explicat ANM.

Judeţele afectate parțial de Codul portocaliu, conform hărții publicate de ANM, sunt următoarele: Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

Cod galben în alte județe

Totodată, ANM a emis o avertizare de Cod galben ce este valabilă începând de marți, 17 ianuarie, ora 11:00, până joi, 19 ianuarie, ora 18:00. Meteorologii au anunțat că în acest interval se vor semnala intensificări susținute ale vântului și se vor acumula cantități importante de apă în zona montană.

Judeţele vizate de acest Cod galben sunt: Tulcea, Constanţa, Buzău, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Vrancea, Bacău, Neamţ, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Meteorologii au precizat că vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h la munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei.

În zona de munte, se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, dar la altitudini de peste 1500 de metri vor fi mixte.

Temporar va ploua și în restul țării, mai ales în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 20…25 l/mp. Începând de miercuri seară, vântul va slăbi în intensitate, mai întâi în regiunile vestice, apoi treptat și în zonele de munte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...