Proiectul privind certificatul verde COVID obligatoriu pentru angajaţi, amânat. PNL nu este de acord cu testarea gratuită

Beatrice Dumitru 15.11.2021, 18:54
Proiectul privind certificatul verde COVID obligatoriu pentru angajaţi, amânat. PNL nu este de acord cu testarea gratuită

Proiectul de lege prin care certificatul devine obligatoriu la locul de muncă s-a amânat din nou. S-a blocat la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Florin Cîțu nu este de acord ca persoanele nevaccinate să fie testate pe banii statului. „Să își plătească singuri testele”, a spus premierul interimar.

„Avem o predispoziție de un val cinci destul de agresiv”

PSD a propus un amendament pentru alocarea de bani pentru 20 de teste gratuite în primele două luni de la intrarea în vigoare, pentru persoanele nevaccinate angajate la stat. Pentru că ședința Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a fost amânată din nolu, proiectul propud de PSD nu a primit aviz.

Președintele Comisiei de Sănătate, Nelu Tătaru, a precizat că PNL a decis să se abțină de la vot la acest amendament și a explicat și motivul. Atît timp cât statul oferă gratuit vaccinul, testarea ar trebui să fie contracost. Fostul ministru al Sănătății a spus că Ministerul de Finanțe va transmite impactul acestei măsuri, care ar putea fi de 100 de milioane de lei.

Proiectul privind certificatul verde COVID obligatoriu pentru angajaţi, amânat. PNL nu este de acord cu testarea gratuită

Cu cât întârziem adoptarea certificatului verde, cu atât va scădea campania de vaccinare. Deocamdată suntem pe un trend descendent, dar trebuie să ne gândim că atâta timp cât avem o populație receptivă de aproape 50%, avem și o predispoziție de un val cinci destul de agresiv. Experiența noastră ne arată că un val în România este cam la o lună, o lună și jumătate după valurile din Occident”, a declarat Nelu Tătaru.

Florin Cîțu nu este de acord ca statul să plătească testele pentru nevaccinați

În urma negocierilor pentru formarea unui noiu Guvern, PNL și PSD căzuseră de acord cu o perioadă de grație de 60 de zile pentru cei nevaccinați, iar statul să plătească testele. Dar Florin Cîțu s-a răzgândit și a spus că nu este de acord ca statul să achite testarea personelor neimunizate. El a susținut că măsura este discriminatorie pentru cei care lucrează la privat.

”Nevaccinații să își plătească singuri testele”, a spus Florin Cîțu.

Cel mai probabil şedinţa de plen în care să fie adoptat certificatul verde pentru angajații de la stat va avea loc săptămâna viitoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...