Zvonuri în China. Xi Jinping ar urma să fie îndepărtat de la putere pe fondul blocajelor dure împotriva COVID

Beatrice Dumitru 13.05.2022, 23:19
Zvonuri în China. Xi Jinping ar urma să fie îndepărtat de la putere pe fondul blocajelor dure împotriva COVID

Zvonurile care circulă în China și pe rețelele de socializare susțin că președintele țării Xi Jinping va fi schimbat de la putere, vorbindu-se de o lovitură de stat. Acesta se află sub presiune din cauza restricțiilor draconice instituite în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de coronavirus în Shanghai și în alte orașe.

Xi Jinping ar putea fi îndepărtat de la putere

Zvonurile au apărut după ce un videoclip de la o reuniuni de săptămâna trecută a Comitetului permanent al Biroului Politic al partidului, grupul de conducere colectiv aflat la putere, a circulat pe rețelele de socializare din China, dar a fost cenzurat rapid.

Videoclipul publicat pe YouTube de un blogger din Canada, sub numele Lao Deng, în limba chineză pe 4 mai, arăta că reprezentanți ai Partidului Comunist au vorbit despre o „lovitură de stat” împotriva lui Xi Jinping. Acesta ar fi forțat să se retragă, dar va rămâne președintele țării până la o întâlnire decisivă a partidului, la sfârșitul acestui an. Analiştii, însă, tind să nu creadă acest zvon, notează The Washington TImes.

Zvonuri în China. Xi Jinping ar urma să fie îndepărtat de la putere pe fondul blocajelor dure împotriva COVID
Zvonurile din China susțin că Xi Jinping ar demisiona.

Xi Jinping a fost forţat să demisioneze, dar va rămâne în funcţie până la o reuniune majoră a partidului în cursul acestui an”, susține  bloggerul.

Cine l-ar putea înlocui

În locul său, actualul premier Li Keqiang va prelua conducerea partidului și a guvernului. Videoclipul  avea titlul ”Lovitură de stat șocantă: Xi Jinping a fost demis; Li Keqiang este Noul Maestru”.

De asemenea, bloggerul mai susţine că Xi Jinping ar fi fost de acord să demisioneze, dar să nu fie tras la răspundere pentru blocajele anti-Covid-19, acesta fiind aspru criticat în urma instituirii carantinei în Shanghai, în timp ce mulți specialiști se întrebă în ce măsură este utilă din punct de vedere sanitar.

Deși suține măsurile împotriva coronavirusului, OMS a crticiat strategia „Zero Covid” a Chinei și a spus că nu este sustenabilă, luând în considerare comportamentul virusului la ora actuală.

Urmăriți Impact.ro și pe