Ziua Muntelui, sărbătorită anual pe 14 septembrie. România, una dintre puținele țări europene cu păduri virgine

Emanuela Pană 14.09.2022, 09:59
Ziua Muntelui, sărbătorită anual pe 14 septembrie. România, una dintre puținele țări europene cu păduri virgine

Ziua Muntelui în România, sărbătorită în fiecare an pe 14 septembrie. Inițial, Ziua Muntelui a fost stabilită în calendarul autohton cu scopul de a atrage atenția asupra problemelor (sărăcie, izolare, lipsa de infrastructură, etc.), dar și a potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Între timp, în aproape 20 de ani de defrișări ilegale, distrugere de habitate și gunoaie aruncate la întâmplare pe munte, politicienii par să fi uitat rostul acestei zile.

Ziua Muntelui în România, sărbătorită anual pe 14 septembrie

Începând cu 2002, Ziua Muntelui este sărbătorită anual în țara noastră pe 14 septembrie – data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpații României. Stabilită prin lege, conform art. 8, alin. (2) din Hotărârea nr. 715/2002, Ziua Muntelui era menită să atragă atenția asupra problemelor din zonele montane în vederea adoptării unei legislații corespunzătoare, care să vizeze protejarea mediului înconjurător, precum și valorificarea potențialului din aceste zone.

La momentul stabilirii acestei sărbători, respectiv Anul Internațional al Muntelui – 2002, Ziua Muntelui avea să constituie un moment al dialogului constructiv despre problemele grave ale zonelor montane: sărăcie, izolare, defrișări ilegale, distrugere de habitate, etc., dar și despre avantajele pe care le prezintă: mediul sănătos, oportunități turistice, ș.a.m.d.

În plus, prin lege, acest eveniment avea să aibă loc „în fiecare an prin manifestări speciale – conferinţe, seminarii, expoziţii, schimburi de experienţă, loturi demonstrative, mese rotunde –, organizate de consiliile locale împreună cu şcolile, instituţiile agricole şi silvice, alţi parteneri, din localităţile montane, cu invitarea agricultorilor şi a altor membri ai comunităţii locale“.

Muntele, o sursă de energie, aer curat și hrană

Muntele a însemnat dintotdeauna o importantă sursă de aer curat, energie, apă dulce și hrană. Pentru mulți, muntele este un stil de viață, o sursă de inspirație și frumos. Astfel, ziua de 14 septembrie ar fi trebuit să pună în lumină muntele și tot potențialul pe care îl are acesta.

În același timp, Ziua Muntelui ar fi trebuit să fie un prilej pentru a privi spre problemele cu care se confruntă zona montană, de la sărăcia din unele comunități și lipsa de infrastructură și până la defrișările ilegale, distrugerea de habitate și comportamente inadecvate ori dăunătoare mediului. Cu toate acestea, Ziua Muntelui, sărbătorită anual pe 14 septembrie, a rămas la nivelul unei Hotărâri de Guvern, un act semnat, dar nicio acțiune.

Milioane de metri cubi de lemn, „dispăruți“ anual din pădurile României

Adoptarea legilor vizând protejarea mediului și valorificarea potențialului din zonele montane s-a lăsat așteptată, iar situația munților noștri s-a înrăutățit prin tăierile ilegale, inclusiv ale unor suprafeţe de păduri virgine. În perioada 2013-2018, 20 de milioane de metri cubi de lemn „dispăreau“ anual din pădurile României, potrivit estimărilor făcute de Inventarul Forestier Naţional. Între 2008-2012, estimările arătau că nu mai puțin de 8,8 milioane de metri cubi de lemn erau exploataţi ilegal.

Mergând mai departe pe aceeași idee, un raport din 2018 al Greenpeace arăta că autoritățile de control din țara noastră depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc: aproximativ 200.000 metri cubi din cele 20 de milioane de metri cubi care dispar anual fără acte din pădurile ţării.

România, una dintre puținele țări europene cu păduri virgine

România se numără printre puținele țări din Europa care mai au păduri virgine sau cvasivirgine. Importanța pădurilor virgine constă în faptul că acestea sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura este în forma ei pură. Arborii mor de bătrânețe în aceste locuri, iar mai apoi cad și se usucă, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare. Din păcate însă, doar 18% din totalul pădurilor virgine au parte de un statut de protecție.

Ziua Muntelui. Să ne amintim astăzi de bogățiile României

Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, cu o lungime totală de circa 1.500 de kilometri. Dintre aceștia, aproximativ 800 de kilometri se desfășoară în România. Tot la noi în țară se află şi cel mai lung lanţ de munţi vulcanici din Europa: Oaş – Gutâi – Ţibleş – Călimani – Gurghiu – Harghita.

Ziua Muntelui
Muntii Carpati, printre bogatiile Romaniei

Carpații românești adăpostesc peste 12.000 de peșteri, 76 dintre acestea având o lungime de peste doi kilometri. Totodată, în munții de pe teritoriul României se găsesc aproximativ 60% dintre urșii bruni din Europa, cea mai mare populație de urși bruni aflându-se în județele Covasna, Harghita și Brașov.

În prezent, România are peste 4.000 de exemplare de urs, un număr avansat de specialiști, potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna. Un raport al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din 2014 arăta ca pe teritoriul României trăiau, la acea vreme, peste 6.000 de urși.

„Am auzit azi o părere exprimată de specialişti – 4.000 şi ceva de exemplare la nivel naţional. Nu avem o evaluare la zi, vom face una în primăvară. În urma creşterii populaţiei, ursul s-a extins în judeţe în care nu a mai fost văzut, nu au mai fost pagube, a ajuns în sudul ţării, la Galaţi, Craiova. (…) Analizăm împreună cu specialiştii să găsim o soluţie“, declara ministrul la începutul anului în curs.

Crucea de pe Caraiman, inaugurată pe 14 septembrie

Ziua de 14 septembrie mai este legată și de faptul că la această dată a avut loc inaugurarea și sfințirea Crucii Caraiman din Munții Bugeci, numită și Crucea Eroilor Neamului, la dorința Reginei Maria. Construit între 1926 și 1928, pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial, monumentul din Bucegi este unic în lume atât prin altitudinea amplasării, cât şi prin dimensiuni. De fapt, potrivit Guinness World Records, Crucea de pe Caraiman este cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Ziua Muntelui, zi liberă în Japonia

Ziua Muntelui este sărbătorită în Japonia la data de 11 august, iar începând cu 2016 este zi liberă. Data a fost aleastă întrucât kanji (caracterele chinezești folosite în japoneza scrisă – n.r.) pentru „opt“ se aseamănă cu laturile unui munte, iar „11“ seamănă cu doi copaci, potrivit unora. În plus, în această lună nu există nicio altă sărbătoare legală în țara cu un calendar extins de zile libere. Japonia are șaisprezece sărbători legale în fiecare an.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...